Islamski Emirat Afganistana će odgovoriti na ubijanje nevinih muslimana od strane IDIŠ-a

Popularno na sajtu

Islamski Emirat Afganistana zvanično se oglasio povodom brutalnog ubistva muslimana od strane IDIŠ-a te je najoštrije osudio ovaj čin kojeg je nazvao barbarstvom.

Naime, skupina koja sebe naziva ”Islamskom državom” (ISIS, IDIŠ, ISIL), proteklih dana je objavila na svojim zvaničnim medijima video snimak koji prikazuje brutalno ubistvo deset ljudi za koje se u opisu videa kaže da su “sahavati talibani i članove plemena koji su pomagali talibane u istjerivanju IDIŠ-a iz provincije Nangarhar” (o pomenutoj akciji talibana protiv IDIŠ-a detaljnije ovdje).

Talibani i njihovi pomagači su ubijeni na do sada neviđen način, na način da je ispod njih prethodno postavljen eksploziv koji je potom aktiviran iz daljine (više o tome pročitajte ovdje).

Objavljeni video snimak je izazvao izuzetno negativan stav i osude muslimana, pa čak i onih koji su do skora podržavali IDIŠ.

Islamski Emirat Afganistana je se zvanično oglasio povodom ovog brutalnog ubistva muslimana (civila) od strane IDIŠ-a a u samom proglasu se kaže:

“Jučer objavljeni užasavajući video snimak prikazuje otmičare koji se pripisuju IDIŠ-u kako eksplozivom brutalno ubijaju nekoliko bijelobradih plemenskih starješina i seljana u području Mamand Dara, u okrugu Shinwaro.

Ovaj neislamski čin u kojem su nevini civili optuženi za otpadništvo (nevjerstvo) iz razloga što su pomagali Islamski Emirat nikako ne može biti opravdan. Islamski Emirat najoštrije osuđuje ovaj čin. Niti jedan zakon ne dopušta da se ovako postupa sa zatvorenicima”, kaže se u saopptenju talibana objavljenom na zvaničnim sajtovima Islamskog Emirata (engleska verzija je dostupna na linku ovdje).

Uprkos tome što je ovaj IDIŠ-ov akt snimljen, objavljen i distribuiran od strane zvaničnih IDIŠ-ovih medija, pogledajte kako talibani pokušavaju da ovaj zločin pripišu pojedincima, ne bi li smirili situaciju:

“Ovaj i slični nasilni akti poduzeti od strane nekoliko neodgovornih individua pod pretekstom islama i muslimana – nisu dopušteni”, kaže se dalje u istom saopštenju.

U saopštenju se zaključuje:

Islamski Emirat je naredio svojim vođama u oblasti (u kojoj je počinjen zločin) da pronađu i kazne prijestupnike ovog gnusnog čina u skladu sa uzvišenim Šerijatom”.

 

Video u kojem borci IDIŠ-a raznose muslimane (talibane i starješine njihovih plemenskih saveznika) pogledajte u prologu:

Izvor: Shamat-English.com

Obrada: Put Vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz