Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli historijski dogovor, Trump posredovao

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su historijski dogovor koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa ove dvije zemlje.

Popularno na sajtu

Ovu informaciju danas je na Twitteru objavio i predsjednik SAD-a Donald Trump koji je pomogao da se ovaj sporazum potpiše. To je prvi sporazum te vrste potpisan od onoga iz 1994. godine između Izraela i Jordana.

Prema ovom sporazumu, Izrael je pristao da prekine svojatanje područja na Zapadnoj Obali koja je planirao anektirati.

Dogovor je uslijedio u četvrtak nakon telefonske sjednice kojoj su prisustvovali predsjednik SAD-a Donald Trump, premijer Izraela Benjamin Netanyahu i princ Abu Dhabija šeik Mohammed Bin Zayed.

Obraćajući se novinarama u Ovalnom uredu Trump je ovaj historijski sporazum pozdravio kao prvi korak.

“Sada kada je led probijen, očekujem da će više arapskih zemalja slijediti UAE”, rekao je Trump.

Njegov potez iskritikovala je visoka palestinska dužnosnica Hanan Ashrawi na Twitteru.

“Izrael je nagrađen jer nije javno govorio o onome što tajno radi Palestini od početka okupacije”, napisala je Ashrawi, dodavši kako su Ujedinjeni Arapski Emirati konačno objelodanili svoje tajne dogovore o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Palestinski pokret Hamas osudio je sporazum između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela, tvrdeći da ne služi palestinskim interesima i da zanemaruje prava palestinskog naroda.

Iz Hamasa su poručili da sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela predstavlja izdajnički ubod nožem u leđa palestinskog naroda, prenosi Anadolija.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz