Izraelske snage 219. put srušile palestinsko selo Araqib

Popularno na sajtu

Izraelska vojska danas je ponovo porušila selo Araqib u pustinjskoj regiji Nagev, a lokalni beduini poručuju da neće otići i na da će na ognjištima svojih predaka podići nove domove, javlja Anadolu.

Riječ je o jednom od ukupno 45 beduinskih sela kojima izraelske vlasti nisu dale status naseljenog mjesta te su im uskratile sve komunalne usluge i prijete im trajnim progonom.

Član Mjesnog odbora za odbranu Aziz al-Turi za AA je kazao da je to 219. put da izraelske snage ruše selo u kojem žive 22 porodice, odnosno nešto više od 80 Palestinaca koji imaju i državljanstvo Izraela.

“Selo je prvi put srušeno u julu 2010. godine. Nećemo napustiti ognjišta svojih predaka. Danas je rušenje izvršeno iako u regiji vladaju ekstremno visoke temperature”, kazao je Al-Turi.

Nekada je u Araqibu živjelo više od 3.000 beduina. Nekadašnji vođa beduinskog plemena Al Harbi kupio je zemlju na tom području i početkom 1900-tih godina podigao selo, a vlasništvo nad posjedom i status sela su mu priznavale osmanske vlasti, ali i britanski okupatori. Međutim, aktuelne izraelske vlasti osporavaju beduinske posjede i namjeravaju ih nacionalizirati.

Mještani pružaju otpor izraelskoj okupaciji i poriču izraelske tvrdnje o nelegalnoj izgradnji sela te naglašavaju da su selo naslijedili od predaka koji su tu podigli naselje mnogo prije nastanka Izraela.

Selo čine objekti izgrađeni uglavnom od drveta, što je slučaj sa većinom beduinskih sela u pustinji, a lokano stanovništvo naviknuto je na rušilačke pohode izraelskih buldožera i odveć imaju spremnu većinu materijala za ponovnu gradnju.

Palestinski dječak ispred svoje demolirane kuće u Araqibu, 2010. godine.
Palestinski dječak ispred svoje demolirane kuće u Araqibu, 2010. godine.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz