KIVI: Odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca, moždanog udara, raka…

Popularno na sajtu

Prema sadržaju vlakana, iza sebe je ostavio jabuku, ima više vitamina C nego narandža, a u kategoriji voća koji obiluje kalijumom kivi samouvjereno pretiče čak i čuvenu bananu!

Do dva ploda dnevno tokom sezone  blagotvorno  djeluju na bolesti srca, moždanog udara, raka i bolesti respiratornih organa, ističu specijalisti ishrane.

Smeđe voće prekriveno dlačicama sa ukusnim zelenim mesom stručnjaci često preporučuju tokom zimskih mjeseci jer je prava vitaminska bomba, naročito kada je riječ o vitaminu C (količina je dva puta veća nego u narandžama).  

Prema sadržaju vlakana, kivi je iza sebe ostavio jabuku, a u kategoriji voća koji obiluje kalijumom samouvjereno pretiče čak i čuvenu bananu! Jedinstvena mješavina fitonutrijenata, vitamina i minerala u tom aromatičnom voću veoma je dobar saveznik u borbi protiv bolesti srca, moždanog udara, raka, bolesti respiratornih organa, ističu specijalisti ishrane.

Kao prirodno sredstvo za blago razrijeđivanje krvi, kivi „radi” poput „aspirina” ali bez ikakvih neželjenih dejstava i blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem smanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, LDL („lošeg”) holesterola i snižavajući krvni pritisak. Rezultati brojnih ispitivanja pokazali su da kivi, ne samo što smanjuje nivo „oksidativnog” stresa i oštećenja DNK materijala, nego i podstiče oštećene ćelije da se regenerišu.

Neizbježan je sastojak gotovo svih programa ishrane za oboljele od raka, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zarastanja rana

Korisni sastojci najbolje će biti iskorišteni ukoliko svježe plodove pojedemo ujutru, na prazan želudac.

Kivi sadrži enzime koji jestivi dio plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trenutka kada ga rasječemo ili oljuštimo. Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko pravite voćnu salatu, sjeckanje kivija ostavite za kraj.

Snaga antioksidanata raste sa zrelošću tog voća pa je najbolje jesti isključivo dobro zrele plodove koji nisu tvrdi.

(MOJEzdravlje)

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz