Ko su jevrejske grupe koje ulaze u kompleks džamije Al-Aqsa?

Al Jazeera donosi priču o tvrdokornoj grupi ‘Brdo hrama’ i zašto Palestinci protestvuju protiv njihove prisutnosti.

Popularno na sajtu

Okupirani istočni Jerusalem – Prošle su sedmice izraelske snage napale palestinske muslimane u kompleksu džamije Al-Aqsa u pokušaju da naprave prolaz grupama ultranacionalističkih Jevreja koji ulaze na mjesto pod policijskom zaštitom.

Kompleks džamije Al-Aqsa, koji uključuje džamiju Al-Aqsa (džamiju al-Qibli) i Kupolu na stijeni, nalazi se u starom gradu Jerusalemu, koji se nalazi na istočnoj, palestinskoj strani Jerusalema.

Jevreji kompleks džamije Al-Aqsa nazivaju “Brdom hrama”, a neki vjeruju da su se tu nekada nalazili prvi i drugi drevni jevrejski hram.

Uprkos međunarodnom zakonu koji zabranjuje aneksiju i nastavak izraelske okupacije istočnog Jerusalema, Izrael tvrdi da ima suverenitet nad cijelim Jerusalemom, uključujući stari grad i kompleks džamije Al-Aqsa, ali se tvrdnje smatraju nezakonitima i većina svjetskih zemalja ih ne priznaje.

Prema sporazumima s Jordanom, sigurnošću i administracijom unutar kompleksa upravljao je jordanski vakuf (uprava za islamske zadužbine). U međuvremenu, Izrael je bio odgovoran za sigurnost oko kompleksa, omogućavajući ulazak nemuslimanskih posjetitelja u koordinaciji s Vakufom i pridržavajući se jordanskih pravila o zabrani ulaska jevrejskih tvrdokornih grupa koje je smatrao provokativnima.

Molitva nemuslimana u džamiji je zabranjena, kao što je to bilo stoljećima.

Veća izraelska kontrola

Ovaj status quo uglavnom se održao do 1990-ih. Tokom posljednja tri desetljeća, Izrael je proveo veću kontrolu nad mjestom, uključujući kontrolu ko ulazi i izlazi, ograničavajući palestinski pristup, provodeći nasilne racije unutra i sve više olakšavajući ulazak jevrejskim tvrdokornim grupama koje su od 1967. javno objavile da im cilj je preuzeti kompleks, uništiti Kupolu na stijeni i tamo izgraditi treći hram.

U 1980-ima krajnje desna grupa “Jevrejsko podzemlje” planirala je dići u zrak Kupolu na stijeni, dok su 1990. izraelske snage ubile 17 Palestinaca i ranile 150 drugih na tom mjestu tokom protesta protiv pokušaja jevrejske tvrdokorne grupe „Pravovjerno brdo hramo“ da tamo postavi kamen temeljac za hram.

Među ostalim događajima, uključujući iskapanja izraelske vlade ispod kompleksa s ciljem pronalaženja ostataka drugog hrama – koji su utjecali na temelje islamskih građevina na tom mjestu – Palestinci su dugo strahovali od uništenja kompleksa džamije Al-Aqsa i prostorne i vremenske podjela mjesta, slično izraelskom pretvaranju polovice Ibrahimove džamije u sinagogu u palestinskom gradu Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Napetosti su konačno dosegle vrhunac 2000. godine, kada je tadašnji oporbeni čelnik Ariel Sharon ušao u kompleks, okružen s 1000 vojnika, u paradi moći, pokrenuvši drugu intifadu (ustanak), također poznatu kao Intifada Al-Aqsa.

Izraelska krajnje desna vlada, koja je došla na vlast u decembru 2022, uključuje najviše dužnosnike poput Itamara Ben-Gvira, bivšeg sljedbenika Meira Kahanea, osnivača grupe koja je u Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama  zabranjena i proglašena “terorističkom” organizacijom.

Ben-Gvir je rekao da je džamija Al-Aqsa tamo “privremeno” i da se “hram i danas ubrzano gradi”.

Tokom svoje prve sedmice na dužnosti, Ben-Gvir je ušao na mjesto okruženo izraelskim snagama u vrlo kritiziranom potezu koji je podigao napetosti i izglede za još jedan palestinski ustanak.

Ove godine, drugu godinu zaredom, spojili su se sveti muslimanski mjesec ramazan i jevrejski praznik Pesah.

U ponedjeljak i utorak ujutro više od 2000 Jevreja u 40 različitih grupa ušlo je u kompleks džamije Al-Aqsa pod zaštitom izraelskih snaga.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u srijedu da Jevrejima neće biti dopušten ulazak u kompleks posljednjih deset noći Ramazana, što je politika koja se provodi posljednjih godina kako bi se izbjegli sukobi.

Ko su te grupe?

Posjete kompleksu džamije Al-Aqsa uglavnom su organizirale jevrejske tvrdokorne grupe koje se nazivaju “grupe na Brdu hrama”.

Iako su imali različite strategije, sve ih je ujedinio opći cilj promjene krhkog statusa quo mjesta kao muslimanskog svetog mjesta.

Postoji više od 20 grupa na Brdu hrama, uključujući one koje organiziraju posjete mjestu i potiču jevrejsku molitvu tamo, i druge koje su fokusirane na “istraživanje” i “širenje informacija”.

Jedna od najstarijih i najaktivnijih grupa je „Temple Mount Faithful“, koja je osnovana 1967. i organizira posjete Jevreja kompleksu.

U ponedjeljak, u objavi o svom posjetu mjestu, grupa je rekla da je svrha putovanja bila “zahtijevati od izraelske vlade da otvori Brdo hrama za potpuno jevrejsko bogoslužje” i “uspostavi treći hram”.

Beyadenu, još jedna ključna grupa, rekla je da namjerava staviti kompleks džamije Al-Aqsa pod kontrolu Jevreja. Rečeno je da, iako ima “stotine pristaša”, mora doprijeti do “hiljada i desetaka hiljada ljudi kako bismo Brdo hrama stvarno vratili pod našu kontrolu”.

Beyadenu vodi lobističku grupu unutar izraelskog parlamenta koja uključuje nekoliko članova izraelske vlade, uključujući Ben-Gvira.

Druga grupa koja je organizirala posjete je “Povratak na Brdo hrama”, ili “Khozrim La-Har” na hebrejskom, koja tvrdi da se kompleks džamije Al-Aqsa “ne smije prepustiti stranim rukama” i poziva posjetitelje da se pridruže grupi ako oni “također promiču izgradnju hrama”.

Šef Khozrim La-Hara, Rafael Morris, rekao je za Al Jazeeru: “Jedan od cionističkih snova je izgradnja hrama i nema razloga da to ne učinimo danas”, dodajući kako vjeruje da je kompleks Al-Aqsa “100 posto izraelska zemlja”.

Morris je 2017. rekao: “Kada budemo mogli reći da je Brdo hrama naše i samo naše i da tamo nema mjesta ni za koga drugoga, tada možemo osvojiti ne samo Brdo hrama, već i Jordan, i Siriju, te uspostaviti istinsku jevrejsku državu nad cijelom zemljom Izraelom.”

Organizacija Temple Institute također je igrala veliku ulogu u naporima da se usmjere jevrejske posjete i promovira izgradnja trećeg hrama.

Organizacija je rekla da su njeni “dugoročni ciljevi izgradnja trećeg jevrejskog hrama na Hramskom brdu, na mjestu koje trenutno zauzima Kupola na stijeni, i ponovno uspostavljanje žrtvenog bogoslužja”.

Francesca Albanese, posebna izvjestiteljica UN-a za stanje ljudskih prava na okupiranom palestinskom teritoriju, rekla je 6. aprila da je “dobro poznata želja izraelskih doseljenika ili da unište džamiju ili nasilno pretvore cijeli kompleks ili dio kompleksa u sinagogu, kao što se dogodilo Ibrahimovoj džamiji u Hebronu, što predstavlja izvor duboke tjeskobe među Palestincima”.

Koja je bila uloga izraelske vlade?

Prema izvještajima izraelskih medija, izraelske vlasti omogućuju, pomažu i čak finansiraju neke od grupa na Brdu hrama.

Izraelske snage, pod vodstvom Ministarstva odbrane, također su postupno dopuštale veći pristup tim grupama i pružale im zaštitu tokom posjeta.

Uzastopne izraelske vlade uključivale su više dužnosnike koji su i sami bili dio pokreta Brda hrama.

Izraelski vojni radio je 2013. godine objavio da je država također dopustila izraelskim ženama koje se odluče odreći obavezne vojne službe da obavljaju svoju nacionalnu službu kao turistički vodiči i instruktori u Temple Institutu.

Iako je Waqf nastavio djelovati s izraelskom policijom kako bi zabranio jevrejsku molitvu, on više ne može ograničiti veličinu jevrejskih grupa ili stopu njihova ulaska, niti može blokirati ulazak određenih aktivista koji se smatraju “provokatorima”.

Izrael je povremeno dopuštao ulazak Jevrejima u grupama do 50 osoba, uključujući doseljenike i vojnike u vojnim uniformama, što je ranije bilo zabranjeno.

Bassam Abu Libdeh, sekretar generalnog direktora jordanskog Waqfa, rekao je: “Svaki korak izraelskih okupacijskih vlasti, bilo da se radi o ulasku u kompleks, razbijanju i uništavanju stvari, ili bilo kakva njihova provokacija, potpuno se odbija.”

“Okupaciona sila ne poštuje svetost kompleksa džamije Al-Aqsa. Ova džamija predstavlja dvije milijarde muslimana”, rekao je Abu Libdeh za Al Jazeeru.

“Oni ne poštuju nikakve dogovore koji su postignuti, ni s Jordanom ni s Arapima”, dodao je. “Oni ne poštuju jordansku hašemitsku brigu nad kompleksom Al-Aqsa,” uprkos insistiranju izraelske vlade da će zadržati status quo lokacije.

IZVOR: AL JAZEERA

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz