Kurdi i FSA zauzeli grad Tel Abyad, na sjeveru provincije Raka

Objavljeno / ažurirano:

Kurdske komunističke vojne jedinice, u suradnji sa prodemokratskim jedinicama FSA, uspjele su danas u potpunosti zauzeti grad Tel Abyad, najveći grad na sjeveru Raka provincije koji je ujedno i tursko-sirijski granični prijelaz, javljaju aktivisti pozivajući se na izvore sa terena.

Kurdi posljednjih nekoliko sedmica bilježe velike napretke protiv IDIŠ-a na zapadu Hasake, istoku Halepa i sjeveru Rake.

Kurdske snage, koje imaju zračnu podršku SAD-a i arapskih zaljevskih zemalja, zauzeli su grad nakon žestokih sukoba koji su trajali cijelu noć. Osim što su kurdi zauzeli grad Tal Abyad, zauzeti su gradovi Suluk i Al-Qantari zajedno sa desetinama sela i kontrolnih punktova dok se za grad Ayn Issad i dalje vode žestoke borbe.

Mnogi IDIŠ-ovi borci u Tel Abyadu su se predali turskoj vojsci na graničnom prijelazu (fotografije ispod) jer se Tel Abyad nalazi na samoj granici sa Turskom.

This slideshow requires JavaScript.

Kurdi su spojili front Kobani-Hasaka i sada djelimično kontrolišu sjever Sirije što je veliki udarac za IDIŠ jer je sada ugrožen i IDIŠ-ov glavni grad Raka mada za sada nije poznato dali će kurdske komunističke snage pokrenuti ofanzivu i na ovaj veliki grad.

U Siriji se razvija nova vojna sila koja će vjerovatno imati veliki utjecaj na buduće odvijanje situacije na terenu.

(Put Vjernika)

Novo na sajtu

Erdogan, Putin i Ruhani

Idlib glavna tema novog sastanka Putina, Erdogana i Rouhanija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se tri miliona sirijskih izbjeglica može vratiti u planiranu zonu sigurnosti u sjevernoj Siriji, ako se...
grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Policija dzamija

“Istjerajte ih iz grada vašeg, oni su ljudi-čistunci!”

Danas se na sva zvona zvoni o potrebi poštovanja ljudskih prava dok s druge strane vidimo kako su zatvori, javni i tajni, širom svijeta...

Islamske teme