Libija: Francuski avioni bombardovali bazu Al-Vatija, Rusi okupirali naftno polje

Popularno na sajtu

Neimenovani vojni zvaničnik proislamske libijske vlade u Tripoliju, izjavio je tursku novinsku kuću Anadoly Agency (A) da su neidentificirani vojni avioni u noći subote na nedjelju izveli napad na bazu Al-Watiya. Izvor je kazao da u napadu nije bilo stradalih, ali da je pričinjena materijalna šteta.

Ovaj noćni napad bio je prvi otkako je libijska vojska u maju zauzela zračnu bazu od Haftarovih militanata.

Zamjenik ministra odbrane Libije Salah Al-Namroush saopćio je kako su ovaj napad izvele strane snage koje podržavaju ratnog zločinca i vođu nelegitimnih militantnih snaga Khalifu Haftara.

“Odgovorit ćemo na taj napad i to u pravo vrijeme i na pravom mjestu”, poručio je Al-Namroush.

Web portal The Arab Weekly (TAW) je objavio, pozivajući se na svoje izvore, da su napad izveli francuski avioni tipa Rafale, koje u regiji ima samo Egipat. Ako je vjerovati TAW-u, napad su izvele ili Francuska ili Egipat, što je u konačnici jedno te isto, budući da su i Egipat i Francuska, zajedno sa Rusijom, u istom antiislamskom savezu protiv Libijske vlade. Libijska javnost se ne bi iznenadila ako se pokaže da iza napada na Al-Watiyu stoji i Rusija.

Napadi su ciljali i vjerovatno uništili tursku vojnu infrastrukturu i protuzračni sistem koji se ovih dana instalirao kako bi se baza pripremila za turske avione, čije dopremanje je Turska najavila.

Ovaj napad je veliki šamar Turskoj, budući da je dan prije napada, Libiju posjetio turski ministar odbrane Hulusi Akar. Analitičari navode da ovaj napad neće ostati bez odgovora od strane Turske.

Ruska okupacija naftnog polja i luke

Libija - naftno polje

Ruske terorističke snage, koje u Libiji predvodi Putinova vojna kompanija Wagner, okupirale su  El-Šerara naftno polje.

Ovo je kasno u nedjelju za TV kanal “Slobodna Libija” (Libya al-Ahrar) izjavio Mustafa Sanallah, direktor Nacionalne naftne kompanije, prenosi AA.

Mustafa Sandallah je, također, spomenuo da su ruske terorističke snage okupirale naftnu luku “Sidra” na istoku zemlje i da rade na njenom preuređenju u vojnu bazu.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz