Mediji: Turska spriječila izraelski brod da istražuje u istočnom Sredozemlju

Popularno na sajtu

Izraelski novinar Barak Ravid je objavio kako je turska mornarica udaljila izraelski istraživački brod koji je u istočnom Sredozemlju vršio istraživanje.

Reporter izraelskog Kanala 13 na Twitter profilu je napisao da je turska mornarica naredila izraelskom istraživačkom brodu “Bat Galim” da napusti istočno Sredozemlje.

Istakao je da se radi o brodu na kojem su na zajedničkom projektu sarađivali istraživači iz Izraela i Kipra, prenosi Anadolija.

Ravid je naveo kako je od izraelskog zvaničnika, kojeg nije imenovao, dobio informacije da je brod turske mornarice kontaktirao izraelski brod i naredio mu da napusti područje.

Turska prava u istočnom Sredozemlju

Izraelski novinar, također, tvrdi da se u vrijeme incidenta izraelski istraživački brod nalazio u vodama nad kojima nadlaženost imaju kiparski Grci.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je ranije saopćilo da Ankara nikada neće odustati od svojih prava u istočnom Sredozemlju.

“Besmisleno je očekivati da će se naša država povinovati pred prijetnjama i odustati od svojih prava u istočnom Sredozemlju. Niko ne treba ni sumnjati da ćemo nastaviti naše istraživačke aktivnosti kao i dosad”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz