Haftarove snage pojačala ofanzivu na Tripoli

Popularno na sajtu

Vođa samoproglašene Libijske nacionalne armije (LNA) Halifa Haftar najavio je finalnu i “odlučujuću” bitku za Tripoli, nakon čega je uslijedila 24-satna borba njegovih pristalica s pripadnicima sigurnosnih snaga libijske Vlade, koju podržava međunarodna zajednica.

Halifa Haftar, odbjegli general diktatora Gadafija, uz finansijsku pomoć Saudijske Arabije i Emirata, uz vojnu podršku Egipta i uz diplomatsku podršku Rusije, Francuske, SAD-a i još nekih zemalja, pokušava obezvrijediti i uništiti revoluciju libijskog naroda koji je 2011. godine zbacio diktatorski režim Gadafija.

Borbe su uslijedile nakon što je Haftar, čije snage skoro osam mjeseci pokušavaju zauzeti Tripoli, u četvrtak najavio odlučujuću bitku za libijsku prijestolnicu, prenosi Tanjug, potivajući ser na AP.

Američka agencija prenosi da je ured za medije LNA objavio fotografije pojačanja koje pristiže na obode prijestolnice, u vidu pješadijske vojske i kamiona s mitraljezima.

Prijeti val općeg nasilja

LNA je objavila i fotografije okršaja sa snagama libijske Vlade u južnom dijelu Tripolija.

LNA je saopćila da je preuzela kontrolu nad gradom Al Tavharom, južno od prijestolnice, što je demontirala Vlada u Tripoliju.

AP dodaje da sukobi prijete da Libiju uvuku u još jedan val općeg nasilja, koji bi se mogao uporediti s onim iz 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen dugogodišnji vođa Libije Muammar Gaddafi.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz