Muhadžiri Balkana u Siriji: Zelene autobuse u Idlibu su zapalili civili, a ne borci

Popularno na sajtu

Nakon što je nekoliko civila zapalilo zelene autobuse kojima su se trebali evakuirati civili iz šiitskih naselja Fua i Kafraja u Idlibu, a u zamjenu za evakuaciju civila i pobunjeničkih boraca u Halepu, mnogi mediji su počeli brujati kako su “teroristički borci” zapalili autobuse, dok su neki mediji (srbočetnički u prvom redu) čak izvještavali kako su teroristi spalili civile u autobusima.

Šta se zapravo dogodilo, objasnili su mnogi aktivisti sa lica mjesta. Aktivisti džemata “Muhadžiri Balkan”, koji djeluje u Siriji i koji je sačinjen od muhadžira sa Balkana, objasnili jučer na svom web sajtu šta se zapravo dogodilo. Prenosimo u cijelosti njihov izvještaj:

Ovo je događaj koji se danas desio na izlazu iz Idliba prema šitskom mjestu Fu’a.

Naime civili su zapalili autobuse nakon što je bio postignut dogovor da se za 4000 šija zamijene 40 000 stanovnika iz Haleba koji je pod opsadom. Nakon kada su autobusi krenuli prema šitksom mjestu civili su napali autobuse te zapalili iste kao osvetu šijama za izdaju prije nekoliko dana koja se desila u Halebu kada su napali autobuse pune civila koji su se izvlačili iz Haleba zarobivši 800 i nekoliko pobivši.

Ovaj čin je osuđen od strane Muhejsinija i ostalih mudžahida, jer nisu ništa postigli sa ovim činom.

Video u prilogu (početak članka, op.PV) je snimljen od strane pripadnika muhadžira Balkan.

Sve džihadske skupine su osudile ovaj čin i našli odgovorne i predali ih na šerijstski sud u Idlibu. Odgovorni za ovaj čin su sledeća dvojica na slikama dole:

Ko nas želi pratiti i nan drugim socijalnim mrežama to može učiniti na sledećim adresama:
Telegram: https://telegram.me/muhadziribalkan
Twitter:
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjV93VHeQFU07axuWBjCVjg

[Kraj citata]

(Izvor: Muhadžiri Balkan)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz