Najnoviji američki “špijun” je u stanju da prati čovjeka sa 18 000m visine

Popularno na sajtu

London — Najsofticiraniji američki špijunski avion, “Global houk” (Globalni jastreb) je bespilotna letjelica koja može da prati čovjeka na zemlji čak i kada je oblačno sa 18.000m visine.

Ovaj američki “dron” može da preleti pola svijeta sa samo jednim rezervoarom goriva, a teoretski bi ova letjelica mogla da “proviri” u Siriju i uoči hemijsko oružje, a da ne uđe u vazdušni prostor te zemlje, piše BBC.

Šef operacija u bazi “Grand forks”, pukovnik Lorens Spineta kaže da “jastreb” osmatra planetu svakog dana, “24 sata dnevno i sedam dana nedjeljno, obezbjeđujući važne obavještajne podatke”. Američki pukovnik ipak ne želi da otkriva detalje.

“Global houk” ima raspon krila od 40 metara, visok je pet metara, dugačak 15. U vazduhu može da ostane 30 sati i da “iz cuga” pređe 19.000 kilometara. Leti na visini od 18.000 metara – većina letjelica leti na manje od 9.000. Nosivost mu je 1.360 kilograma, uključujući opremu za nadzor i komunikacije.

Iako “globalni jastreb” nije naoružan, ipak je njegova upotreba obavijena velom tajni.

Baza ovog “drona” je garaža koja spolja izgleda kao običan kontejner. Unutra, gomila ekrana – iako su za posjetu novinara svi isključeni.

Kontrolna soba, iz koje se nadgledaju prekookeanske misije, zabranjena je zona i nalazi se iza teških vrata, sa zaštitnim kodom.

Bespilotne letjelice su, smatraju vojni analitičari, budućnost vojnog vazduhoplovstva.

NATO je kupio pet “jastrebova” po cijeni od 1,2 milijarde eura, a matična baza bi do 2017. trebalo da im postane Sicilija.

Proizvođači “dronova” ističu prednosti ovih letjelica van bojnog polja – na primjer u otklanjanju posljedica prirodnih katastrofa. Međutim, dominantna upotreba bespilotnih letjelica je ipak u vojne svrhe.

Upotreba “dronova”, bespilotnih letjelica na daljinsko upravljanje kontroverzno je pitanje, koje zadnjih sedmica postaje jedno od gorućih pitanja koje potenciraju grupe za zaštitu ljudskih prava, budući da je u napadima ovih letjelica ubijeno više hiljada civila u Pakistanu, Afganistanu, Somaliji i Jemenu.

(Agencije / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz