Ove godine izraelski teroristi ubili preko 200 Palestinaca, najviše od 2005. godine

Popularno na sajtu

U izraelsko-palestinskom sukobu ove godine ubijeno je više od 200 Palestinaca i gotovo 30 Izraelaca, što je više nego cijele 2022. i najviše od 2005. godine, rekao je specijalni koordinator za Bliski istok Tor Wennesland, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.


On je u Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio da porast nasilja podstiče rastuće očajanje Palestinaca koji i dalje teže osnivanju nezavisne države. Istakao je kako nema napretka ka “političkom horizontu” i da su ključna pitanja sukoba zapostavljena čime je stvoren opasan i nestalan vakuum koji su popunili “ekstremisti” na obje strane.

Izaslanik UN-a je naveo kako ne prestaje širenje jevrejskih naselja, koja su nelegalna po međunarodnom pravu i “suštinska prepreka miru”, te izraelsko rušenje palestinskih kuća, operacije na okupiranoj Zapadnoj obali pod palestinskom administrativnom i policijskom kontrolom i napade jevrejskih naseljenika, te “aktivnost palestinskih ekstremista”.

Uz to je Palestinska uprava u nezavisnoj finansijskoj situaciji, a agencijama UN-a, uključujući agenciju za palestinske izbjeglice UNRWA, nedostaju novčani fondovi.

Wennesland je zato apelirao na smirivanje situacije na terenu i bavljenje najkritičnijim pitanjima, te potrebu za “obnavljanjem političkog horizonta”.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: