Počeli pregovori SAD-a i talibana na najvišem nivou

Prvi put u pregovorima je i Abdul Ghani Baradar, blizak talibanskom vođi Hibatullahu Akhundzad, što potiče veliku nadu.

Popularno na sajtu

Izaslanstva Sjedinjenih Američkih Država i talibana počela su pregovore s ciljem pronalaženja rješenja za 17-godišnji sukob u Afganistanu, na najvišoj razini dosad, a za mjesto održavanja odabrali su Dohu.

“Mula Abdul Ghani Baradar stigao je u Dohu i sudjelovat će u mirovnim pregovorima s [američkim izaslanikom] Zalmayem Khalilzadom”, izjavio je neimenovani izvor za Al Jazeeru.

Pregovori bi trebali trajati četiri dana, a mula Baradar, koji je prošlog mjeseca imenovan šefom političkog ureda u Kataru, stigao je u Dohu iz Pakistana, gdje je bio godinama.

Informaciju o radnom ručku s Baradarom potvrdio je i Khalilzad, pa se može zaključiti kako je riječ o susretu dviju strana na najvišoj razini od početka nedavnih mirovnih napora u Afganistanu.

“Ovo je prvi put da se sastajemo. Pregovori mogu početi”, dodao je.

Khalilzad je nešto ranije bio najavio svoj dolazak “u Dohu kako bi se sastao sa službenim talibanskim izaslanstvom”.

‘Posao ozbiljno počinje’

“To bi mogao biti važan trenutak. Sada posao ozbiljno počinje”, dodao je.

Činjenica da prvi put u pregovorima sudjeluje Abdul Ghani Baradar, blizak talibanskom vođi muli Hibatullahu Akhundzadi, potiče veliku nadu, ocjenjuje AFP.

Abdul Ghani Baradar, koga su dugo smatrali desnom rukom bivšeg talibanskog vođe mule Omara, koji je umro 2013., uhićen je 2010. u Pakistanu i pušten na slobodu u listopadu 2018.

“To što zamjenik talibanskog vođe sudjeluje u pregovorima pokazuje da su ovog puta strane ozbiljne”, ocijenio je za AFP afganistanski analitičar Ahmad Sajedi.

Na šestodnevnim pregovorima krajem siječnja SAD i talibani postigli su “načelni dogovor”, u čijem je središtu obećanje talibana da će nastojati da Afganistan ne bude uporište za terorističke napade na strane državljane, ali bez vremenskog plana povlačenja američkih vojnika i primirja.

Ujedinjeni narodi nedavno su objavili kako je samo u posljednjem desetljeću u napadima u Afganistanu smrtno stradalo 32.000 civila, a ozlijeđeno njih još 60.000.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz