Privremeni šef Pentagona u iznenadnoj posjeti Afganistanu

Patrick Shanahan procjenjuje situaciju u Afganistanu jer Donald Trump želi da povuče svoju vojsku poslije 17 godina rata.

Objavljeno / ažurirano:

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan stigao je u ponedjeljak ujutro u iznenadnu posjetu Kabulu kako bi procijenio trenutnu situaciju u Afganistanu pošto američki predsjednik Donald Trump želi da povuče svoju vojsku poslije sedamnaest godina rata.

Privremeni šef Pentagona će se sastati s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem i komandantom američkih združenih snaga, generalom Scottom Millerom, prenosi Beta.

Posjeta Shanahana podudara se s mirovnim pregovorima koje su Sjedinjene Američke Države pokrenule između afganistanskih vlasti i talibana.

‘Marioneta’ Amerikanaca

“Važno je da afganistanska Vlada bude uključenja u pregovore koje se tiču budućnosti zemlje. Sjedinjene Američke Države su uložile ogromne napore u sigurnost te zemlje, ali sami Afganistanci treba da odluče o sopstvenoj sudbini”, rekao je Shanahan.

Talibani odbijaju da pregovaraju s vladom koju smatraju “marionetom” Amerikanaca.

Trump je tokom predizborne kampanje obećao okončanje konflikta u Afganistanu u kojem je stradalo nekoliko hiljada civila i gotovo 2.400 američkih vojnika. Obećao je i povlačenje vojnika SAD-a.

Shanahan, koji je privremeno preuzeo dužnost ministra odbrane poslije ostavke Jamesa Mattisa, rekao je da neposredno smanjenje broja američkih vojnika u Afganistanu za sada nije predviđeno i dodao da nije dobio instrukcije za povlačenje.

SAD u Afganistanu ima 14.000 vojnika.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Guterres: Koronavirus izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata

0
Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da se svijet suočava s najizazovnijom krizom nakon Drugog svjetskog rata, izazvanom pandemijom koronavirusa koja prijeti...

Preporučeni sadržaj

Iran: Broj umrlih od korona virusom povećan na 1.284 osobe, svakih...

0
U Iranu je od posljedica zaraze novim tipom korona virusa umrlo još 149 osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 1.284, prenosi Anadolu...

Islamske teme