Privremeni šef Pentagona u iznenadnoj posjeti Afganistanu

Patrick Shanahan procjenjuje situaciju u Afganistanu jer Donald Trump želi da povuče svoju vojsku poslije 17 godina rata.

Objavljeno / ažurirano:

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan stigao je u ponedjeljak ujutro u iznenadnu posjetu Kabulu kako bi procijenio trenutnu situaciju u Afganistanu pošto američki predsjednik Donald Trump želi da povuče svoju vojsku poslije sedamnaest godina rata.

Privremeni šef Pentagona će se sastati s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem i komandantom američkih združenih snaga, generalom Scottom Millerom, prenosi Beta.

Posjeta Shanahana podudara se s mirovnim pregovorima koje su Sjedinjene Američke Države pokrenule između afganistanskih vlasti i talibana.

‘Marioneta’ Amerikanaca

“Važno je da afganistanska Vlada bude uključenja u pregovore koje se tiču budućnosti zemlje. Sjedinjene Američke Države su uložile ogromne napore u sigurnost te zemlje, ali sami Afganistanci treba da odluče o sopstvenoj sudbini”, rekao je Shanahan.

Talibani odbijaju da pregovaraju s vladom koju smatraju “marionetom” Amerikanaca.

Trump je tokom predizborne kampanje obećao okončanje konflikta u Afganistanu u kojem je stradalo nekoliko hiljada civila i gotovo 2.400 američkih vojnika. Obećao je i povlačenje vojnika SAD-a.

Shanahan, koji je privremeno preuzeo dužnost ministra odbrane poslije ostavke Jamesa Mattisa, rekao je da neposredno smanjenje broja američkih vojnika u Afganistanu za sada nije predviđeno i dodao da nije dobio instrukcije za povlačenje.

SAD u Afganistanu ima 14.000 vojnika.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Idlib gori, šiitski režim zauzeo novu teritoriju, Erdogan duboko potresen gubitkom...

0
U ofanzivi rusko-šijitskog satanističkog saveza zadnjih dana je palo 17 mjesta u Idlibu, uključujući i strateški važan grad Maretun-Numan, koji leži na autoputu koji...
islamske teme, islam, slike

Imovinsko osiguranje

Preporučeni sadržaj

Izrael treći put potopio poljoprivredne površine u Gazi

0
Ministarstvo poljoprivrede Palestine saopćilo je kako je Izrael treći put u dvije sedmice pod vodom ostavio poljoprivredne površine na istoku Pojasa Gaze, javlja agencija...

Islamske teme