Privremeni šef Pentagona u iznenadnoj posjeti Afganistanu

Patrick Shanahan procjenjuje situaciju u Afganistanu jer Donald Trump želi da povuče svoju vojsku poslije 17 godina rata.

Objavljeno / ažurirano:

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan stigao je u ponedjeljak ujutro u iznenadnu posjetu Kabulu kako bi procijenio trenutnu situaciju u Afganistanu pošto američki predsjednik Donald Trump želi da povuče svoju vojsku poslije sedamnaest godina rata.

Privremeni šef Pentagona će se sastati s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem i komandantom američkih združenih snaga, generalom Scottom Millerom, prenosi Beta.

Posjeta Shanahana podudara se s mirovnim pregovorima koje su Sjedinjene Američke Države pokrenule između afganistanskih vlasti i talibana.

‘Marioneta’ Amerikanaca

“Važno je da afganistanska Vlada bude uključenja u pregovore koje se tiču budućnosti zemlje. Sjedinjene Američke Države su uložile ogromne napore u sigurnost te zemlje, ali sami Afganistanci treba da odluče o sopstvenoj sudbini”, rekao je Shanahan.

Talibani odbijaju da pregovaraju s vladom koju smatraju “marionetom” Amerikanaca.

Trump je tokom predizborne kampanje obećao okončanje konflikta u Afganistanu u kojem je stradalo nekoliko hiljada civila i gotovo 2.400 američkih vojnika. Obećao je i povlačenje vojnika SAD-a.

Shanahan, koji je privremeno preuzeo dužnost ministra odbrane poslije ostavke Jamesa Mattisa, rekao je da neposredno smanjenje broja američkih vojnika u Afganistanu za sada nije predviđeno i dodao da nije dobio instrukcije za povlačenje.

SAD u Afganistanu ima 14.000 vojnika.

Izvor: Agencije

Novo na sajtu

Erdogan, Putin i Ruhani

Idlib glavna tema novog sastanka Putina, Erdogana i Rouhanija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se tri miliona sirijskih izbjeglica može vratiti u planiranu zonu sigurnosti u sjevernoj Siriji, ako se...
grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Policija dzamija

“Istjerajte ih iz grada vašeg, oni su ljudi-čistunci!”

Danas se na sva zvona zvoni o potrebi poštovanja ljudskih prava dok s druge strane vidimo kako su zatvori, javni i tajni, širom svijeta...

Islamske teme