Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a za pomoć Afganistanu

Popularno na sajtu

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je danas usvojilo rezoluciju koju su predložile Sjedinjene Američke Države za olakšanje tokom godinu dana pružanja humanitarne pomoći Afganistanu, u nadi da talibani neće sredstva iskoristiti za sebe, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Rezolucijom se odobrava plaćanje sredstava radi osiguranja potrebnih dobara i usluga kako bi se odgovorilo na osnovne humanitarne potrebe u Afganistanu, što, kako se navodi, ne predstavlja kršenje sankcija uvedenih osobama i tijelima vezanih za talibane.

Usvajanje ovog teksta predstavlja prvi korak UN-a prema Afganistanu gdje su od avgusta na vlasti talibani koje za sada ne priznaje međunarodna zajednica.

Glasnogovornik talibana rekao je u Kabulu kako je rezolucija UN-a „dobar korak naprijed”.

Rizik od izbjeglica

Cilj rezolucije je da se smanji rizik priliva izbjeglica koji bježe od siromaštva u države susjede Afganistana i da se odgovori na povećanu potrebu za pomoći.

Za razliku od prethodne verzije teksta kojim su se predviđala ograničena izuzeća od sankcija po principu od slučaja do slučaja, što je u ponedjeljak odbacila Kina, ovom se rezolucijom obuhvata davanje humanitarne pomoći u širem smislu.

U pokušaju da se garantira da će pomoć ići Afganistancima i da talibani neće od nje profitirati, rezolucijom se predviđa preisptitivanje ovog općeg izuzeća vezanog za humanitarnu pomoć poslije 12 mjeseci.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz