Ruska teroristička grupa Wagner poslala 500 vojnika u Mali

Popularno na sajtu

Ruska teroristička plaćenička grupa Wagner bliska Putinu poslala je 500 svojih vojnika u Mali, prenosi agencija Anadolija.

Wagner je privatna vojna kompanija koja je pod direktnom kontrolom Putina (kompaniju je navodno osnovao Putinov prijatelj Jevgenij Prigožin). Putin ovom kompanijom vrši teroristička djela širom svijeta, a da za to ne mora odgovarati, jer kompanija “nije njegova, niti državna”.

Vojnici ruske plaćeničke grupe Wagner stigli su u Bamako, glavni grad Malija, objavili su nacionalni mediji. Vlasti Malija do sada se još nisu oglasile o tom pitanju.

Zapadne zemlje, u zajedničkoj pisanoj izjavi koju su potom dale, reagirale su na raspoređivanje trupa grupe Wagner u Maliju.

U saopćenju je navedeno da bi raspoređivanje vojnika u Maliju moglo pogoršati sigurnosnu situaciju u zapadnoj Africi i dovesti do kršenja ljudskih prava.

Zapravo, Francuska kao glavna neokolonijalna teroristička sila u Zapšadnj Africi, pobunila se protiv prisustva Putinovog Wagnera, koji želi da poremeti francuski monopol da jedino ona ubija muslimane u ovom dijelu svijeta. Naravno, pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Raspoređivanje plaćenika

“Kao međunarodni partneri predani pružanju podrške Maliju i njegovom narodu u naporima za postizanje održivog mira i stabilnosti i borbu protiv terorizma, oštro osuđujemo raspoređivanje plaćenika na tlu Malija”, istaknuto je u saopćenju.

Vjeruje se da su ruski plaćenici djelovali ili djeluju u Siriji, Libiji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu, Mozambiku, Gvineji, Gvineji Bisau, Madagaskaru, Zimbabveu i Angoli.

Wagnerovi plaćenici u zemljama u kojima se nalaze obučavaju lokalne vojske, štite ključne osobe, bore se protiv pobunjeničkih ili terorističkih grupa i osiguravaju rudnike zlata, dijamanata i urana na žarištima.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz