SAD odlučio: Zločini nad Rohinjama u Mijanmaru su genocid

Popularno na sajtu

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena formalno je odlučila da zločini mijanmarske vojske počinjeni nad etničkom muslimanskom manjinom Rohinja u Mijanmaru predstavljaju genocid i zločine protiv čovječnosti, rekli su američki zvaničnici za Reuters.

Oni su dodali da će američki državni sekretar Antony Blinken objaviti tu odluku u ponedjeljak u Washingtonu, u memorijalom muzeju holokausta, u kojem se trenutno održava izložba o teškom položaju Rohinja.

Reuters navodi da su oružane snage Mijanmara pokrenule vojnu operaciju 2017. godine koja je natjerala najmanje 730.000, uglavnom muslimana Rohinja, da napuste svoje domove i odu u susjedni Bangladeš.

Tamo su se suočili sa ubistvima, masovnim silovanjem i podmetnutim požarima, dok je 2021. godine vojska Mijanara preuzela vlast u toj zemlji, prenosi Tanjug.

Američki zvaničnici i pravnici su prikupljali dokaze u nastojanju da saznaju ozbiljnost zločina nad Rohinjama, no, bivši američki državni sekretar Mike Pompeo odbio je donijeti odluku.

Od juna 2012. godine do danas, budističke milicije i vojska Mijanmara (Burme) su uz moralnu podršku budističkih monaha, uspjela da izvrše genocid nad Rohinga muslimanima Arakana, ubivši prema zvaničnim podacima preko 25 000 ljudi, žene, djece, protjeravši preko milion stanovnika i uništivši na hiljade sela i gradića nastanjenih muslimanima.

Prema izjavama Rohinga aktivista, broj ubijenih je daleko veći. Primjerice radi, više od 50 000 ljudi se vodi kao nestalo, a strahuje se da su sahranjeni u masovnim grobnicama od strane njihovih “miroljubivih” budističkih komšija (podsjeća li vas ovo na genocid nad muslimanima BiH?).

Zbog izuzetno lošeg tretmana od strane države i budističkog većinskog naroda, muslimanski narod Rohinga (Rohingya, Rohinja) je od strane UN-a proglašen najugroženijom nacionalnom manjinom na svijetu.

Kao i u slučaju genocida u BiH, i u Mijanmaru je mušricima najomiljenije “herojsko” djelo bilo paljenje i rušenje džamija. Budistički mušrici, predvođeni monasima, uspjeli su da uz malo truda unište na hiljade džamija i islamskih škola. Samo jedan dio uništenih ili zapaljenih džamija možete pogledati na slikama ispod.

Na priloženom linku pogledajte kako se visokopozicionirani budistički monah hvali time da je lično učestvovao u etničkom čišćenju muslimana, te rušenji njihovih kuća i džamija (link ovdje)

Baš kao što srpska genocidna vojska i srpski genocidni narod, inspirisani pozivima Crkve, negiraju počinjeni genocid u BiH, isto tako i genocidna vojska Mijanmara inspirisana budističkim monasima negira svoje zločine nad muslimanima Mijanmara, uprkos mnogim svjedocima, čak i među mijanmarskim vojnicima.

Tako na primjer, američki list The New York Times prenosi videosvjedočenje dvojice mijanmarskih vojnika u kojem su priznali masakre koje je vojska ove zemlje u jugoistočnoj Aziji počinila nad muslimanskom manjinom Rohinja i pokušaj da u potpunosti iskorijene ovu etničku manjinu.

U izvještaju objavljenom u srijedu, novine su iznijele priznanja dvojice vojnika da su sudjelovali u kampanji pogubljenja Rohinja i njihovom ukopavanju u masovne grobnice, kao i potpunom brisanju sela sa lica zemlje i silovanjima.

Genocid nad muslimanima Mijanmara: Budisti su zbrisali sa lica zemlje čitava sela muslimana.
Genocid nad muslimanima Mijanmara: Budisti su zbrisali sa lica zemlje čitava sela muslimana

Vojnik Myo Win Tun u videosvjedočenju navodi da je u augustu 2017. godine dobio naredbu od komandanta da “puca u sve što vidi i čuje”.

Dodao je da je poslušao naredbe i sudjelovao u masakru u kojem je ubijeno 30 Rohinja muslimana, a pokopani su u masovnoj grobnici u blizini komunikacijskog tornja i vojne baze.

Drugi vojnik Zaw Naing Tun je rekao kako su se on i njegovi saborci iz drugog bataljona pridržavali sličnih naredbi komandanta da “ubiju sve koje vide, bilo da su djeca ili odrasli”.

Pvt. Myo Win Tun i Pvt. Zaw Naing Tun su prvi pripadnici mijanmarske vojske koji su otvoreno priznali da su učestvovali u. kako su to u UN-u nazvali, genocidnoj kampanji protiv Rohinja muslimana
Pvt. Myo Win Tun i Pvt. Zaw Naing Tun su prvi pripadnici mijanmarske vojske koji su otvoreno priznali da su učestvovali u. kako su to u UN-u nazvali, genocidnoj kampanji protiv Rohinja muslimana

Zločine potvrdili i počinitelji

To se dogodilo u isto vrijeme, u mjestu nedaleko od onog gdje se desio masakr koji je prvi vojnik otkrio.

“Istrijebili smo dvadesetak sela, a tijela bacili u masovnu grobnicu”, dodao je Zaw Tun.

Scena iz Arakana. Mijanmarski policajac na dužnosti. U pozadini je muslimanska kuća u plamenu
Scena iz Arakana. Mijanmarski policajac na dužnosti. U pozadini je muslimanska kuća u plamenu

NYT u izvještaju navodi da video svjedočenja dvojice vojnika, koja je snimila pobunjenička milicija, predstavljaju prvo priznanje pripadnika Tatmadaw, oružanih snaga Mijanmara, da su umiješani u, kako to dužnosnici Ujedinjenih naroda opisuju, genocidnu kampanju protiv Rohinja muslimana, koji su manjina u toj zemlji.

Novinski izvještaj je otkrio da su dvojica vojnika – koji su prošlog mjeseca uspjeli pobjeći iz Mijanmara – prebačeni u Hag, gdje je Međunarodni krivični sud (ICC) pokrenuo postupak u kojem se ispituje jesu li čelnici mijanmarske vojske Tatmadaw počinili masovne zločine protiv Rohinja.

Zlodjela koja su opisala dvojica vojnika podudaraju se s dokazima o teškim kršenjima ljudskih prava koji su prikupljeni od više od milion Rohinja koji su utočište potražili u susjednom Bangladešu.

Prema New York Timesu, svjedočenje dvojice vojnika razlikuje se po tome da dolazi od počinitelja, a ne od žrtava.

Svjedočenje dvojice vojnika poklapa se s opisima desetaka svjedoka i posmatrača, uključujući Rohinja izbjeglice, stanovnike Rakhinea (nekada Arakan), vladinih vojnika (Tatmadaw) i lokalnih političara.

Brojne masovne grobnice

Nekoliko seljana potvrdilo je da znaju gdje se nalaze masovne grobnice koje su vojnici spominjali u svjedočenju, što je dokaz koji će se iskoristiti u istragama ICC-a i drugim pravnim postupcima.

Genocid nad muslimanima Burme: Miroljubivi budisti su uništili čitava sela muslimana
Genocid nad muslimanima Burme: “Miroljubivi” budisti su uništili čitava sela muslimana

Vlada Mijanmara je u više navrata demantirala da takve masovne grobnice postoje u državi Rakhine.

Zločini, za koje su dvojica vojnika rekli da su ih počinili njihovi pješadijski bataljoni i druge snage sigurnosti, u kojima je ubijeno oko 150 civila i deseci sela uništeni, samo su dio duge kampanje protiv Rohinja, piše NYT.

Američki list naglašava da su ti zločini počinjeni kao dio usklađene i proračunate operacije istrebljenja jedne etničke manjine, Rohinja muslimana.

Liječnici bez granica procijenili su da je najmanje 6.700 Rohinja, među kojima je 730 djece, nasilno umrlo od kraja augusta do kraja septembra 2017. godine.

Ujedinjeni narodi kažu da je gotovo dvjesto naselja Rohinja potpuno sravnjeno u periodu između 2017. i 2019. godine.

(Agencije/PV)

Detaljnije o genocidu nad Rohingama čitaj ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz