Categories:

Sirija: Čak 21 000 vojnih dezertera, među njima Asadovi rođaci

Objavljeno / ažurirano:

O stanju u redovima režimske sirijske vojske vjerovatno najbolje govori podatak o čak 21 000 dezertera koji su pobjegli iz njenih redova, od kojih se većina pridružilo oslobodilačkim snagama Sirije.

Da situacija bude posve zabrinjujuća za režim, 600 dezertera je iz Kardahe, rodnog mjesta porodice Asad.

Štaviše, crne brojke ne završavaju ovdje, pa tako sirijski portal Zamanalwsl otkirva listu Asadovih rođaka koji su pobjegli iz vojske i za kojima njihov rođak traga.

Prema aktivistima, ogroman broj režimskih vojnika čeka zgodnu priliku da pobjegne iz vojske.

Sve navedeno, primoralo je režim da stupi u savez sa šiitskim Iranom i šiitskim oružanim grupama iz Iraka i Libanona, poput Hezbollaha, na primjer.

Prema aktivistima, oko 60 000 boraca šiitskog pokreta Hezbollah bori se na strani režima u Siriji, dok se u redovima režimskih snaga bori više hiljada šiija iz Irana, Iraka, Afganistana i Jemena.

Mnogi visoki zvaničnici opozicijskih snaga tvrde da se oslobodilačke snage Sirije bore protiv Irana, a ne protiv režima Bašara el Asada, budući da je Iranska revolucionarna garda preuzela kontrolu nad oružanim operacijama u Siriji.

Izvor podataka iznesenih u članku: Zaman al wsl

Priprema: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

0
Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s plemenskim vođama i stanovnicima Džebelu-Zavije.

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Teravih namaz – 8, 20 ili 39 rekata

0
Pojedine osobe kažu da klanjaju na određeni način teraviju jer je to sunnet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ali da li je to samo stvar u imitiranju broja rekata koji je on klanjao ili je to zbilja po Sunnetu pogledajte u 28. nastavku serijala Ramazan promjena.

Islamske teme