Sirija: Hurasud-din se povukao i prihvatio direktive Tahriru-Šama

Džihadska organizacija Hurrasu-Din (Hurasud-din, Čuvari vjere), neslužbeni sirijski ogranak El-Kaide, predala je svoje kontrolne tačke i položaje džihadskom savezu Tahriru-Šam, nakon postignutog dogovora između dvije strane.

Popularno na sajtu

Dopisnik novinske agencije ”STEP” Omar Muhammad citirao je neimenovani terenski izvor koji govori da su se pripadnici organizacije Hurrasu-Din potpuno povukli iz visoravni el-Ghab i grada Džisru-Šhughura.

Izvori ističu da je predaju tačaka i povlačenje Hurrasa zahtjevao Tahriru-Šam, ne zbog većeg razilaženja i neprijateljstva nego bojazni od turskog napada na Hurras te zbog Hurrasovih samoinicijativnih vojnih napada koji nisu bivali dogovarani s ostalim grupama.

Prisjećanja radi, Hurrasu-Din, koji je nekadašnja komponenta Džebhetun-Nusre odnosno Tahriru-Šama (HTŠ), sukobio se s pripadnicima Tahriru-Šama nakon što je sigurnosni aparat HTŠ-a s optužbama za raskol uhapsio svoja dva bivša vojna zapovjednika koji su pristupili savezu s Hurrasom.

Sukob je rezultirao tako što je HTŠ ugasio Hurrasov savez ”Budite postojani”, nametnuo im svoje direktive a neke članice saveza potpuno razoružao.

Hurrasu-Din neće biti rasformiran, a njihove operacije će ubuduće biti organizirane u sklopu operativne sobe ”Fethul-Mubin” koju čine HTŠ, NLF i Džejšu-Izza. Tahriru-Šam je blago rečeno prisilio sve nezavisne skupine u Idlibu na jedinstven lanac komande.

Važno je napomenuti da je nedavno održana rasprava o Hurrasu-Dinu u Vijeću sigurnosni UN-a. Raspravu je pokrenula Rusija koja je pokušala provući rezoluciju da UN stavi Hurras na popis terorističkih skupina. Sjedinjene Američke Države, koje i same smatraju Hurras terorističkom skupinom i koje su prošlog mjeseca ubile trojicu vođa Hurrasa, bile su skeptične oko toga jer bi Rusija tako mogla imati izgovor da nastavi ofanzivu na Idlib, čime bi bila ugrožena NATO članica Turska a samim tim i pokrenut milionski izbjeglički talas prema Evropi.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz