SIRIJA: Islamski front objavio uslove za pomirenje sa IDIŠ-om

Popularno na sajtu

Šef Vijeća (šure) Islamskog fronta u Siriji , Ebu I’sa eš-Šejh je izjavio kako je Front trpio i strpljivo podnosio prijestupe IDIŠ-a tokom puna tri mjeseca prije nego će Front početi sa napadom i oružanom borbom protiv IDIŠ-a.

U kontekstu njegovog govora o pravnom (šerijatskom) stajalištu vezanom za borbu protiv IDIŠ-a Eš-Šejh se oglasio preko njegovog ”Tviter” profila gdje je rekao:

”Poslali smo im šeriatske komisije kojima se nisu odazvali a jezik ili govor njihovog stanja kao da kaže: Ja vam savjetujem samo ono što ja mislim”. (op.prev, kao što je firaon rekao svojim podanicima i svom narodu).

Svoju izjavu Eš-Šejh je nastavio riječima: ”Ruka Fronta  je ispružena bilo kojem dogovoru, sporazumu i pomirenju, ali sa pet uslova:

1) Da IDIŠ obznani kako su njegovi vojnici i jedinice kao i sve ostale na teritoriji Šama.

2) U potpunosti zaustavljanje vojnih djelovanja i borbi u Šamu.

3) Osnivanje neutralnog ‘suda’ (komisije) koja će presuditi u svim nesuglasicama i pitanjima.

4) Niti jedna naoružana frakcija nema pravo da oslobođenu zonu učini samo ‘svojom’, kao što su ed-Dana i druge.

5) Pored spomenutog, ako bi ‘neovisna komisija i sud’ presudio da se IDIŠ raspusti a njeni borci vrate u Irak, obavezno im je to ispoštovati.”

Ove “uslove za pomirenje” koji su došli od vođe Fronta  mnogi ocjenjuju kao “uslove za produženje” međusobnog krvoprolića, i imajući u vidu stavove IDIŠ-a, gotovo je sigurno da neće prihvatiti pomenute uslove.

Na žalost, ova izjava Islamskog fronta nimalo nije ohrabrujuća i ulijeva pesimizam u srca muslimana koji žele da međumuslimansko krvoproliće prestane.

(Vijesti ummeta / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz