Sirija: Kurdi i ISIL pokrenuli novu ofanzivu na oslobodilačke snage na sjeveru Halepa

Objavljeno / ažurirano:

Skupina koja sebe naziva “Islamskom državom” (ISIL, ISIS, IDIŠ) pokrenula je žestoku ofanzivu na preostala mjesta na sjeveru provincije Halep koja su još uvijek pod kontrolom Oslobodilačke vojske Sirije (FSA), javljaju mnogobrojni sirijski aktivisti i mediji.

ISIL je je već zauzeo niz sela te je samo na nekoliko km od grada Azaza iz pravca istoka. Dok se ISIL približava istočnim kapijama Azaza, oslobodilačke snage se odupiru kurdskim snagama koje ovaj grad napadaju iz pravca zapada.

Slična je situacija i sa strateškim gradom Mereom, jugoistočno od Azaza. ISIL je pokrenuo žestoku, i čini se odlučujuću ofanzivu, na Mere iz pravca istoka, dok Kurdi napadaju iz pravca Zapada. Kurdi su uspjeli ovladati gradićem Šejh Isa zapadno od Marea, dok IDIŠ probija odbranu Marea iz tri pravca (vidi sliku ispod). Neki aktivisti izvještavaju da je FSA bila prinuđena ustupiti Šejh Isa Kurdima kako bi ovi dopustili evakuaciju civilnog stanovništva iz Marea.

ISIL ofanziva na sjever Sirije
ISIL-ova ofanziva na sjever provincije Halep, 28. maj, 8 sati po CET vremenu (aktivisti)

Mnogi aktivisti i analitičari se pitaju: Kakva je mudrost ISIL-ove ofanzive na sjever Halepa dok u isto vrijeme ova skupina trpi žestoke poraze u Iraku od šiija i u Siriji od strane šiitsko-režimskih snaga i Kurda, koji također u isto vrijeme napadaju na FSA (režum je danas na sjeverna predgrađa Halepa ispustio desetine barel bombi).

Neki aktivisti bliski FSA predlažu da ova skupina kako bi se odbranila od ISIL-a pristupi Sirijskim demokratskim snagama, koaliciji kreiranoj od strane Amerike u oktobru prošle godine. FSA je do sada kategorički odbijala pristupiti ovoj sekularnoj koaliciji.

Napomenimo da se situacija mijenja iz sata u sat, te da trenutno stanje odstupa od situacije prikazane na slikama iznad.

(Put vjernika / Aktivisti)

NOVO NA SAJTU

infiltrator

Pripadnik talibana se infiltrirao u policiju pa ubio 12 američkih vojnika...

Pripadnik afganistanskih talibana danas je izveo veliku operaciju unutar vojnog aerodroma u Kandaharu prilikom čega je ubio čak 12 američkih vojnika, objavila je El-Emara. Radi...
Pero oruzje

Kobnost jezika

Preporučeni sadržaj

islam, musliman cita knjigu

Šejh Abdul-Muni'm: Da, ja sam vehabija!

Usprkos mome protivljenju prema ovom etiketiranju koje razjedinjuje a ne ujedinjuje muslimane... jasno i otvoreno izjavljujem, bez ikakvog sektašenja ili partinzanstva od bilo koga...

Islamske teme