Sirija: Rat između IDIŠ-a i džihadsko-pobunjeničkih skupina traje nesmanjenom žestinom

Popularno na sajtu

IDIŠ-ova ofanziva na sjever provincije Halep traje nesmanjenom žestinom. Nakon što se Džebhetun-nusra povukla sa fronta protiv IDIŠ-a na sjeveru Halepa, IDIŠ je uspio zauzeti nekoliko sela i pojačati svoje pozicije oko strateškog grada Mare, desetak kilimetara sjeverno od grada Halep.

Prema aktivistima, IDIŠ je svoje udarne snage usmjerio na sjever Halepa, prinuđujući džihadsko-pobunjeničke skupine da povlače svoje snage sa fronta protiv Asada.

Međutim, s obzirom na činjenicu da je IDIŠ svoje najjače snage poslao na sjever Halepa, učinak koje su postigli bi mogao biti poražavajući, imajući u vidu da je omjer gubitaka bar dvostruko veći kod IDIŠ-a, kako navode aktivisti.

Prominentni aktivista koji piše na Twitteru, Ibn Nabih, ističe danas da je u zadnjem IDIŠ-ovom napadu na Mare ubijeno oko 60 IDIŠ-ovih boraca (link ovdje) i da je sedam zarobljeno, prikazujući fotografije zarobljenih vojnika (link ovdje). Pobunjeničke snage su izgubile 20 boraca.

Mnogobrojni aktivisti i sirijki mediji su izvjestili da je IDIŠ u dva navrata do sada koristio hemijsko oružje u napadu na Mare, a vijest je indirektno potvrđena od nekoliko IDIŠ-ovih boraca i aktivista.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz