Sirija: Režimske snage na smrt premlatile 105-godišnju staricu

Popularno na sajtu

Snage odane Bašaru Asadu nogama su istukle do smrti 105-godišnju staricu i izbjeglicu u Damasku prošlog januara, rekao je njen sin za Zaman Alwasl (ZA) kako prenosi ovaj sajt.

Om Faris Al-Šibli (na slici) , koja je pobjegla sa svojom porodicom iz Halepa u Stari grad u Damasku, bila je žrtva režimske brutalnosti, kažu aktivisti. Starica je umrla kada je jedan broj Šabiha, prorežimske paramiltarne milicije, upao na njenu kuću 22. januara u četvrti Bab Šarki.

Njen sin Muhammed al-Šibli je rekao za ZA da je njegova majka koja je rođena davne 1909., došla kao izbjeglica iz mjesta Bab el-Nejrab u Halepu prije godinu dana, i nastanila se sa svoj0m sestrom u četvrti Bab Šarki, i patila je od astme i srčanih problema.

“Putem mojih kontakata sa mojom porodicom, saznao sam da su režimske snage ušle u njenu kuću radi racije oko 20:30 i ona je spavala na krevetu. Vojnik joj je naredio da ustane i ona je rekla da ne može, pa ju je on bacio na pod i udario u oči i zatim je počeo udarati nogama dok je nije ubio, bez obaziranja na njenu bolest ili  duboku starost od više od 105 godina i činjenicu da je imala astmu i srčanu bolest,” rekao je Šibli.

“Kada sam živio u Halepu, dešavale su se česte racije na naš dom u kojima su me tražili, i nakon što sam ja nastojao da izbjegnem u Jordan, onda smo ja i moja sestra pobjegli u Damask,” dodao je.

Vrijedi spomenuti, da je Om Faris bila nena mladog aktiviste Farisa el-Šiblija, koji je osuđen na smrt od strane režimskih vlasti pod optužbom učestvovanja u sirijskoj revoluciji u mjestu Baba Amr.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: