Sirija: Tahriru-Šam održava masivne vojne manevre u Idlibu

Popularno na sajtu

Sirijski savez mudžahida Tahriru-Šam (HTŠ) koji kontrolira veći dio sjeverozapadne Sirije gdje je smještena većina Sirijaca izbjeglih iz ostalih dijelova zemlje, već od posljednjih sedmica maja održava masivne vojne vježbe i manevre u Idlibu. Vježbe i testovi spremnosti izvedeni su na četiri primarna fronta protiv Assadovog režima; u planinskom lancu Džebelu Zavija, zatim zapadno od grada Halepa, priobalnim planinama u sjevernoj oblasti Latakije te istočno od Idliba.

Od 30. do 31. maja, Emdžad medijska produkcija, povezana s HTŠ-om, objavila je fotografije boraca HTŠ-a i raznih vojnih mašina. Produkcija je istakla da je raspoređivanje dio vojnih vježbi koje imaju za cilj podizanje spremnosti svih brigada HTŠ-a.

Pukovnik Mustafa Bakour pri opozicionoj grupi Džejšul-Izza, koja je u uskoj koordinaciji s HTŠ-om, rekao je za Al-Monitor: „Vojne vježbe obično imaju za cilj jačanje spremnosti snaga i procjenu njihovog nivoa obuke. Oni su i demonstracija sile koja ima za cilj slanje poruka upozorenja neprijatelju. Nema sumnje da vježbe imaju nekoliko prednosti, prije svega otkrivanje slabosti u obuci, opremi i kvalifikacijama. Ovo pomaže da se izbjegnu nedostaci i otklone slabe tačke prije početka bilo koje bitke.”

Vojni komandant HTŠ-a Ebu Zubejr al-Šami rekao je za Al-Monitor: “HTŠ pridaje veliku važnost obuci svojih boraca. Nakon nedavne vojne kampanje koju su pokrenuli Rusija i Asadov režim na oslobođenom sjeveru, vojno krilo HTŠ-a počelo je provoditi integrirane planove obuke i poduzelo mjere za njihovu provedbu u okviru određenog vremenskog roka.”

Šami je dodao: “U sklopu ovih planova izveli smo vojne vježbe s ciljem podizanja borbene gotovosti svih naših jedinica, te jačanja naših nadzornih i izviđačkih kapaciteta i sposobnosti za predviđanje nedostataka i problema koji bi mogli nastati tokom vojnih operacija. Vježbe smo održali na svim frontovima na oslobođenom sjeveru, kao što su frontovi Džebelu Zavija, istočni kraj Idliba, obala Latakije i zapadna sela Halepa. Ove vježbe su dio planova periodične obuke našeg vojnog krila.”

Sve vojne brigade u HTŠ-u učestvovale su u nedavnim vježbama, rekao je Šami, dodajući: “Komanda vojnog krila nadgledala je pravilno izvođenje vježbi kako bi se poboljšao učinak brigada i povećala njihova vojna spremnost u očekivanju bilo kakvog predstojećeg događaja ili bitke. Htjeli smo uvjeriti naše ljude na oslobođenim područjima da smo potpuno spremni.”

Trenutno, HTŠ uključuje ukupno 11 formacija koje nose imena poznatih ashaba Poslanika s.a.w.s. Najvećom formacijom se smatra brigada Ebu Bekr es-Siddik i ona ima oko 4.000 mudžahida. HTŠ krije ukupan broj boraca ali se vjeruje da brojka iznosi između 18.000 i 25.000.

Vojni dužnosnik u HTŠ-u rekao je za Al-Monitor pod uvjetom da ostane anoniman: “Prekid bitaka za nas znači samo jedno: to je dodatno vrijeme za obuku i pripremu za ponovni susret s neprijateljem. Rat nije završen, a predstojećih rundi sa okupatorima će biti mnogo.”

Zvaničnik je dodao: “HTŠ intenzivira svoje šerijatske i vojne kurseve kako bi imao najviše koristi od perioda zatišja za obuku svojih boraca. Vojna obuka pokriva sve vrste oružja i vrste modernih bitaka, paralelno sa vjerskom obukom kroz šerijatske kurseve i lekcije kako bi se ojačala snaga i odlučnost borca.”

Zvaničnik je istakao da su vojne vježbe uključivale i danonoćne vježbe jer HTŠ pridaje veliki značaj taktici noćne borbe. On je zaključio: „Ove vježbe dolaze u svjetlu velikih promjena u regionalnoj i globalnoj vojnoj situaciji, u svjetlu ruskog rata protiv Ukrajine, koji je natjerao Rusiju da povuče mnoge svoje zračne i vojne snage iz Sirije. Moramo se pripremiti i biti spremni za svaki iznenadni razvoj terena.”

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz