Sirija: Velika napetost između Tahriru-Šama i turske vojske u Idlibu

Objavljeno / ažurirano:

Turska vojska danas oko podne se po prvi put sukobila s civilima na istoku Idliba gdje je ubila i ranila najmanje pet demonstranata koji su se protivili zajedničkoj tursko-ruskoj patroli autoputem M4 (video).

Medijski aktivisti izvještavaju da se tursko-ruska patrola suočava sa snažnim protivljenjem stanovništva i opozicionara u Idlibu.

Tahriru-Šam (HTŠ), džihadska opoziciona grupa koja je dominantna u Idlibu, postavila je barikade kod mjesta Nejrab i stavila do znanja da neće dopustiti da ruske okupatorske snage jednostavno ušetaju u Idlib, čak i ako budu pod zaštitom turske vojske s kojom je odnos do sada bio transparentan.

Mreža Nidaa-Surija objavila je kako je turska bespilotna letjelica uništila ATGM bazu i minobacačku postaju Tahriru Šama kod Sarakiba, ubivši dva pripadnika te grupe, jer su ATGM projektili bili prijetnja tursko-ruskoj patroli.

Izvor: Ummetpress

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme