Sirija: Zapovjednik Džejšul-Suvvara priznaje saradnju između SDS-a i režima

Popularno na sajtu

”Abu Ali Bard”, zapovjednik pobunjeničke prodemokratske skupine Džejšul-Suvvar priznaje saradnju između Sirijskih demokratskih snaga (SDS, SDF) i režima u sjevero-istočnoj sirijskoj provinciji Hasaka.

”Bard” za novinsku agenciju ”Arabic 21” kaže kako SDS/SDF koje sačinjavaju kurdske oružane formacije, milicije asirijskih kršćana te sekularne arapske grupe, koordiniraju sa režimom u borbi protiv IDIŠ-a u provinciji Hasaka gdje su SDS u nekoliko navrata dobile oružje od režima, te su koordnirano izvodili akcije.

Pobunjenička kupina Džejšul-Suvvar se smatra nasljednicom Sirijskog revolucionarnog fronta (SRF) koji je prije 2 godine slomljen/ugašen od strane Džebhetun-nusre koja je preuzela njegovu prijestoljnicu i uporišta u provinciji Idlib.

Danas, skupina Džejšul-Suvvar je jedan od glavnih stubova SDS-a koje imaju punu podršku američke administracije i Zapada na političkom, finansijskom i vojnom nivou.

SDS i zvanično zastupaju Zapadne interese u Siriji.

Odmah nakon osnivanja, SDS je osim na IDIŠ, počeo sa napadima na FSA i džihadske snage (detaljnije ovdje).

Posmatrači smatraju da je zadatak Sirijskih demokratskih snaga zapravo borba protiv džihadsko-oslobodilačkih snaga koje odbijaju scenario kojeg Amerika želi nametnuti sirijskom narodu.

Izvor: El-Dorar Al-Shamia / Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d