Saudijska Arabija prekida diplomatske odnose sa Iranom

Popularno na sajtu

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir saopćio je kako ova kraljevina prekida sve diplomatske odnose sa Iranom.

Na konferenciji za novinare u Rijadu, Jubeir je optužio zvanični Teheran da “štiti teroriste”.

Saudijska Arabija odlučila je povući svo diplomatsko osoblje iz Irana, te protjerati sve iranske diplomate sa svoje teritorije. Iranci imaju 48 sati da napuste ovo kraljevstvo, objavilo je ministarstvo.

Tokom novinske konferencije, al-Jubeir je također kazao kako su saudijski diplomatski predstavnici, tokom nasilnih demonstracija u Teheranu u subotu, tražili pomoć od iranskog Ministarstva vanjskih poslova, no u sva tri navrata nisu dobijali odgovor.

Analitičar stanja na Bliskom istoku Joseph Kechichian za Al Jazeeru kaže kako je saudijska odluka „veliko iznenađenje“.

„Ovo je eskalacija koja će stvoriti haos u regiji“, istakao je.

Požar u Ambasadi

Ranije su iranski demonstranti upali u Ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu nakon što je Rijad objavio vijest o egzekuciji šiitskog vjerskog lidera Nimra al-Nimra, jedne od 47 osoba pogubljenih na osnovu optužbi za terorizam.

Nekoliko učesnika protesta upalo je u zgradu Ambasade i podmetnulo požare prije nego ih je policija zbacila iz zgrade.

Vlasti navode kako je uhapšeno 40 osoba.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije optužilo je danas Iran da je, osuđujući pogubljenje istaknutog šiitskog imama Nimra, „otkrio svoje pravo lice podržavši terorizam“.

U saopćenju Ministarstva, Teheran je optužen za „slijepo sektaštvo“, prenose agencije.

„Branjenjem terorističkih akata, Iran je partner u njihovim zločinima u cijeloj regiji“, stoji u saopćenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije objavilo je izvršenje smrtnih kazni u subotu i navelo imena 47 ubijenih, a svi su osuđeni za djela vezana za terorizam.

Vlada u Rijadu navodi kako su optuženi planirali ili učestvovali u napadima na stambene četvrti i Vladine zgrade.

Nimr, predvodnik protuvladinih demonstracija na istoku ove države, ranije je osuđen za pobunu, odbijanje poslušnosti i nošenje oružja.

On nije negirao političke optužbe protiv njega, ali je kazao kako nikada nije nosio oružje, te da nije pozivao na nasilje.

Faris al-Zahrani, koga saudijski mediji opisuju kao vjerskog lidera Al-Kaide u ovom kraljevstvu, također je u subotu pogubljen.

Izvršena je smrtna kazna i nad egipatskim te nad državljanom Čada, navelo je ministarstvo. Ostali su svi Saudijci.

Uprkos pozivima Nimrovog brata na mir, veliki broj demonstranata okupio se pred Ambasadom Saudijske Arabije u Teheranu.

I Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozvalo je na mir nakon incidenta, a ranije je osudilo pogubljenje Nimra, nazvavši ga „dubokom nesmotrenošću i neodgovornošću“ vlasti Saudijske Arabije.

„Saudijska Vlada će platiti veliku cijenu zbog ovakvih odluka“, naveo je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Hossein Jaber Ansari, prenosi poluzvanična iranska agencija Fars.

Reakcije ajatolaha

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei danas je kazao kako će „Božija ruka“ osvetiti pogubljenje Nimra.

„Nema sumnje da će nepravedno prolivena krv tog mučenika donijeti ploda, a Božija ruka će se osvetiti saudijskim dužnosnicima zbog njegovog pogubljenja“, izjavio je u govoru pred vjerskim liderima.

„Ovaj progonjeni teolog nije poticao ljude da uzmu oružje, niti je potajno planirao napade, samo je otvoreno kritizirao. Bog neće oprostiti prolijevanje krvi tog nedužnog čovjeka.“

Vrhovni irački šiitski vjerski vođa ajatolah Ali al-Sistani također je osudio pogubljenje Nimra nazvavši to „nepravednom agresijom“.

„Primili smo sa velikom tugom i žaljenjem vijesti o mučeništvu jednog broja naše braće vjernika u regiji čija je čista krv prolivena u nepravednoj agresiji“, naveo je Al-Sistani u pismu upućenom stanovništvu regije Katif, na istoku Saudijske Arabije, gde je Nimr držao propovijedi, prenosi Reuters.

Da li je na pomolu oružani sukob između 2 najjače regionalne sile na Bliskom Istoku ?

Izvor: Al Jazeera / Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d