Taliban preuzeli i Mazar-i-Sharif, samo su 11 kilometara od Kabula

Popularno na sajtu

Talibani su u subotu preuzeli Mazar-i-Sharif, najveći grad na sjeveru Afganistana, nastavljajući ofanzivu u kojoj su zauzeli brojne gradove i provincije u zemlji.

Kako je Reutersu rekao zvaničnik provincijskog vijeća, pripadnici sigurnosnih snaga pobjegli su prema granici s Uzbekistanom.

Grad je zauzet nakon ofanzive iz više pravaca.

Talibanski borci do sada su zauzeli veliki dio sjevernog, zapadnog i južnog Afganistana, a Mazar-i-Sharif je 19. provincijska prijestolnica koju su osvojili.

Dok su pod kontrolu stavili dvije trećine Afganistana te se približavaju Kabulu, hiljade ljudi napustile su zemlju, dok su američka i ambasade evropskih zemalja počele evakuaciju osoblja,

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je talibane da odmah obustave ofanzivu u Afganistanu, upozorivši da situacija u toj zemlji izmiče kontroli.

“Poruka međunarodne zajednice onima na ratnom putu mora biti jasna – osvajanje vlasti vojnom silom je gubitak”, istakao je on. Međutim, generalni sekretar je izgleda zaboravio da su Amerikanci i NATO snage upravo vojnom silom 2001. godine svrgnule talibane sa vlasti.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz