Talibani će ove godine pokušati zauzeti cijeli Afganistan, bez obzira da li će se američka vojska povući ili ne

Popularno na sajtu

Uporedo sa vođenjem pregovora koji bi trebali dovesti do povlačenja američke vojske iz Afganistana, talibani su izvodili intenzivne napade od kojih je i napad na bazu Shorab u kojoj je ubijeno najmanje 400 vojnika od kojih je čak 137 američkih.

Talibani su time stavili do znanja da se nalaze u relativno dobrom položaju koji im omogućava politički pritisak na Sjedinjene Američke Države koje u Afganistanu još uvijek postjeduju nešto više od 15.000 vojnika i zračne snage. Talibani su ubojitim napadom na Shorab, najvećim te vrste u proteklih 18 godina, SAD-u poslali poruku da će američka vojska skupo plaćati odlaganje povlačenja iz Afganistana.

Afganistanski novinar Niamatullah Sabiq objavio je kako se sve talibanske postrojbe užurbano pripremaju za velike proljetne vojne operacije protiv afganistanske vlade.

Nagađa se da su talibani sakupili dovoljno snage da krenu na velike gradove, nakon što su preuzeli kontrolu nad ruralnim i planinskim oblastima, a afganistanska vojska pravi plan odbrane gradova poput Kabula, Kandahara i Kunduza od kojih se talibani nalaze svega nekoliko kilometara.

”Osvajanja su već počela s juga na sjever, neprijatelji afganistanskog naroda trebali bi shvatiti da će njihova brutalnost i divljaštvo uskoro završiti uz pomoć svemogućeg Allaha” ističe Niamatullah Sabiq.

”60.000 vojnika talibana je aktivno u Afganistanu, to je najveći broj koji Sjedinjene Države priznaju prvi put u proteklih 18 godina.

Broj vojnika afganistanske vlade je oko 300.000 bez stranaca, ali oni se ne mogu boriti protiv 60.000 talibana, gube okruge iz dana u dan” izjavio je talibanski aktivist Zulmai Afghan.

Očekuje se kako će talibani ove godine, nakon što su istrajnom borbom doveli do prevrata u dugom ratu, krenuti u pokušaj potpunog zauzimanja Afganistana, bez obzira da li će se američka vojska povući ili ne.

Aktivisti su ovih dana izvijestili kako talibani imaju plan da naprave obruč oko teritorija kojeg kontroliše afganistanska marionetska vojska, i to nakon što su zauzeli većinu teritorija uz granicu s Uzbekistanom, Turkmenistanom, Iranom i Pakistanom.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz