Talibani napali najveću američku vojnu bazu u Afganistanu

Objavljeno / ažurirano:

Zračna baza ”Bagram” koju u Afganistanu drži vojska Sjedinjenih Američkih Država od jutros je pod žestokim napadom talibana.

”Usred operacije El-Feth jutros je izveden složen napad na najveću američku bazu u zemlji, zračnu bazu Bagram”, rekao je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid.

Zebihullah je u izvještaju rekao da je napad otpočeo tako što je taktička eksplozija, koju je proizveo jedan od napadačke skupine, razbila sigurnosni zid i uništila veliki dio infrastrukture što je ostalim napadačima otvorilo put za ulazak u kompleks.

”Skupina tragaoca za šehadetom naoružana teškim i lakim oružjem i prslucima uspjela je doći do vojarne, spavaće sobe (američkih vojnika) i drugih vojnih ciljeva te započeti razbijanje okupatora u bliskoj borbi”, rekao je Zebihullah.

Prema početnim informacijama, deseci američkih vojnika do sada su ubijeni i ranjeni u borbama i prvobitnoj eksploziji koja je nanijela štetu infrastrukturi.

Izvori bliski talibanima koji prenose odvijanje situacije objavili su još jutros da je ubijeno 16 američkih i 5 gruzijskih vojnika.

U operaciji je navodno angažirano oko 10 pripadnika elitne talibanske jedinice i talibani će uskoro objaviti detalje i ishod operacije.

Napad je uslijedio svega dvije sedmice nakon što je američki predsjednik Donald Trump održao iznenadnu posjetu trupama smještenim u bazi.

U iznenadnoj posjeti bazi Bagram u novembru, on je rekao da američke snage ostaju u zemlji, “dok se ne postigne dogovor ili dok ne ostvarimo totalnu pobjedu”.

Približno 13.000 američkih vojnika je u Afganistanu.

El Emara/Ummet Press/Agencije

NOVO NA SAJTU

Kako postupiti protiv nasilnika i griješnika iz redova muslimanskih vladara

0
Što se tiče džihada protiv vladara i kraljeva, to će se učiniti time što ćemo ih savjetovati i upozoravati podsjećanjem na njihove obaveze i...

Preporučeni sadržaj

Uloga Irana i Hezbolaha u ratu protiv Amerike i “Izraela” i...

1
Iza američke dominacije u svijetu, i dominacije "Izraela" na Bliskom istoku, postoje dva svjetska aktera koji se, na prvi pogled, suprotstavljaju Americi i "Izraelu"....
abdest

Nedoumice u vezi s abdestom

Islamske teme