Talibani: NATO bježi ponižen i osramoćen iz Afganistana

Popularno na sajtu


KABUL
– Ulazeći u dvanaestu godinu rata u Afganistanu, u nedjelju (07/10/2012), talibani su izjavili da NATO snage bježe iz Afganistana ponižene i osramoćene.

“Uz Allahovu pomoć, hrabri Afganistanci pod džihadskim vođstvom Islamskog Emirata, pobijedili su vojnu snagu i porazili brojne strategije Amerike i NATO saveza”, rekli su talibani u izjavi datoj 07.10.2012.

“Sada, nakon jedanaest godina sprovođenja terora, tiranije, zločina i divljaštva, oni bježe iz Afganistana u takvoj poniženosti i sramoti, da se bore da dođu sa nekim razumnim objašnjenjem zbog kojeg bježe,” kaže se dalje u izjavi.

Afganistanski rat, najduži rat u američkoj historiji, počeo je invazijom na Afganistan od strane koalicijskih snaga, predvođenih Amerikom, 07. oktobra 2001. godine. Rat je sproveden sa ciljem svrgavanja legitimne vlade talibana u Afganistanu, pod izgovorom borbe protiv terorizma. Talibani su optuženi da skrivaju vođu Al-Kaide, šejha Osamu bin Ladena (neka mu se Allah smiluje), osobu osumnjičenu za planiranje napada 11. septembra u New Yorku i Washingtonu.

Talibani su pružili žestok otpor u konfrontaciji sa koalicijskim snagama. Međutim, da bi se izbjegle dalje civilne žrtve od zvjerskog nasumičnog bombardovanja NATO snaga, talibani su se na kraju povukli iz Kabula.

Međutim, povlačenje sa vlasti, koje je interpretirano kao poraz od strane neprijatelja, nije obilježeno posustajanjem otpora talibana. Naprotiv, tokom godina, otpor je postajao sve jači, što je rezultiralo da NATO dopremi više od 130 000 trupa iz 50 zemalja, u koje nije uključen broj od 100 000 američkih snaga, da brane marionetsku vladu Hamida Karzaija, koju podržava Zapad.

Žestok otpor islamskih boraca, koji je obilježen sa povećanjem broja žrtava među stranim teroristima, došao je zajedno sa povećanjem demonstracija, kojima se zahtijevalo trenutno povlačenje koalicijskih trupa iz Afganistana, što je učinilo da se NATO konačno počne i povlačiti, malo po malo, i čitava borbena snaga će otići do kraja 2014. godine, u skladu sa rokom za povlačenje kojeg su postavili Amerika i NATO.

Do sada, više od 3 200 NATO vojnika je poginulo u ovom ratu, a više od 2000 od njih su Amerikanci (ovo su zvanični podaci koje daju koalicijske snage, međutim, talibani tvrde da je taj broj daleko veći, op.PV). Većina ovih smrti su se desile u posljednjih pet godina, kada su se napadi talibana pojačali, kaže nezavisna stranica koja prati broj žrtava rata u Iraku i Afganistanu (icasualties.com)

Ove godine, zvanični broj pokazuje da je broj mrtvih među afganistanskim sigurnosnim snagama rekordan, pet puta veći nego kod NATO-a, u vrijeme kada marioenete preuzimaju veću odgovornost prije povlačenja zapadnih snaga.

Amerika i NATO tvrde da će afganistanske snage biti u mogućnosti preuzeti rat protiv talibana poslije 2014. godine, međutim, mnogi posmatrači predviđaju novi krvavi civilni rat između domaćih elemenata (tj. između talibana i marioneta, op.PV).

Ekspert za Afganistan iz Karnagijeve zaklade za međunarodni mir, Gilles Derronsoro, predviđa da će se vlada Afganistana srušiti, i da će islamski borci talibani vjerovatno ponovo preuzeti vlast, nakon što Amerika i NATO povuku svoje snage 2014. godine.

Izvor: voa-islam.com

Prijevod: Put vjernika

Ključne riječi: {tortags,4111,1}

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz