Talibani održali razgovore sa svojim protivnicima

Popularno na sajtu

Talibanska vlast Afganistana održala je tokom vikenda razgovore sa visokim liderima antitalibanskog pokreta, saopštili su u ponedjeljak talibani.

Tokom razgovora u Teheranu, prvog ove vrste, liderima antitalibanskog saveza je rečeno da mogu da se vrate u Afganistan i obećana im je sigurnost, kazao je ministar vanjskih poslova u talibanskoj vladi Amir Khan Mutaki, prenosi Tanjug.

Antitalibansku alijansu, poznatu kao Nacionalni front otpora, vodi Ahmed Massoud, sin antitalibanskog borca Ahmada Shaha Massouda, koji je ubijen 2001. godine.

Pokret otpora

Grupa se udružila nakon što su talibani sredinom augusta osvojili Kabul bez borbe, a tada se Ahmedu Massoudu pridružio bivši guverner zapadne provincije Herat, Ismail Khan.

Nakon osvajanja vlasti 15. augusta i povlačenja SAD-a i NATO snaga iz Afganistana, antitalibanski borci su pružali otpor u dolini Panjshir nekoliko sedmica, ali su ih talibani porazili.

Od tada, bilo je izvještaja o talibanskim osvetama prema Panjshircima koji su najbrojniji u tom regionu i predstavljaju okosnicu saveza otpora.

“Mogu da se vrate u Afganistan i da ne brinu”, rekao je Mutaki u video snimku dostavljenom medijima, ali zasad nema komentara antitalibanskog pokreta.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz