Talibani osvojili veliki distrikt Shahrak i okružno sjedište Kajsara

Popularno na sajtu

Izvještaji iz centralne provincije Ghor kažu da je okrug Shahrak u nedjelju pao pod kontrolu talibana (IEA) a u sklopu proljetne ofanzive koja je snažno potresla vladu u Kabulu.

Marionetski vojnici u glavnom policijskom sjedištu predali su se bez borbe, s oružjem i municijom.

Shahrak je dom za 60.000 stanovnika i drugi je po veličini okrug u Ghoru s veličinom od 4,350 km2.

Na društvenim mrežama postoji i videozapis talibana unutar policijskog sjedišta gdje prikupljaju municiju.

Pohod u pokrajini Faryab

Talibani su zauzeli okružno središte okruga Kajsar u pokrajini Faryab nakon pada policijskog sjedišta.

Qutbuddin Kohi, lokalni novinar, rekao je da su talibani preuzeli kontrolu nad okružnim centrom, bazarom, policijskim sjedištem, općinom i četiri sela.

Dodao je da su veliko selo zvano Kohi i veliki kontingent vladinih snaga ostali ostali pod opsadom.

Sinoć su talibani preuzeli kontrolu nad većim dijelovima pokrajine Dawlatabad.

Talibani ovih dana bilježe ogromno teritorijalno širenje i čini se kako okružuju glavne pokrajinske gradove, jedan po jedan, a možda najveći fokus ofanzive su autoceste. Procjenjuje se da vlada u Kabulu koju su uspostavili Amerikanci sada ne kontrolira više od 30% Afganistana. Također, vlada je podijeljena na tri frakcije koje se jedva drže zajedno, jedna s sjedištem u Kabulu koja djeluje pod direktivima predsjednika Ašrafa Ghanija, druga sa sjedištem u Mazari-Šerifu koja djeluje pod drugim predsjednikom dr. Abdullahom Abdullahom te treća koja je ihvanijska – Hizbul-Islam – čiji vođa je Gulbuddin Hikmetyar.

Komentarišući brzi gubitak teritorija, dr. Abdullah Abdullah je rekao kako veliku ulogu u tome imaju izdajnici među političarima koji samostalno pregovaraju oko svoje amnestije s talibanima. Mediji su pisali kako je prvenstveno mislio na Hikmetyara koji se po svemu sudeći nalazi na korak od izlaska iz vlasti i sporazumu s talibanima kojim bi izbjegao bitku u kojoj bi zasigurno izgubio.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz