Talibani spremni nastaviti pregovore sa SAD-om

Popularno na sajtu

Talibani su poručili u petak kako su spremni nastaviti prekinute mirovne pregovore s Sjedinjenim Američkim Državama, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump iznenada posjetio američke jedinice u Afganistanu i poručio kako vjeruje kako će ova oružana grupa pristati na primirje.

Trumpova posjeta Afganistanu za američki Dan zahvalnosti, prvi od kada je postao predsjednik, dogodio se sedmicu nakon razmjene talibanskih i američkih zarobljenika, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Talibani žele postići sporazum i sastat ćemo se s njima”, rekao je čelnik SAD-a novinarima u četvrtak u Afganistanu.

“Rekli smo kako mora doći do primirja. Oni ga nisu željeli, a vjerujem da sada žele. To će se vjervatno dogoditi.”

Nastavak sa tačke prekida

Vođe talibana rekle su za Reuters kako predstavnici te grupe održavaju sastanke s visokorangiranim američkim zvaničnicima u Dohi od prošle sedmice, dodajući kako bi uskoro mogli početi formalni mirovni pregovori.

Zabiullah Mujahid, glasnogovornik talibana, u petak je kazao kako su talibani “spremni ponovo početi razgovore” koje je prekinuo Trump ranije ove godine, nakon smrtonosnog talibanskog bombaškog napada u Kabulu.

“Naš stav je još uvijek isti. Ako počnu mirovni pregovori, nastavljaju se sa tačke gdje su prekinuti”, rekao je on.

Ubijeno 2.400 američkih vojnika

Trenutno je Afganistanu oko 13.000 američkih vojnika i hiljade drugih vojnika u sklopu misije NATO-a, 18 godina nakon američkog rušenja talibanske vlasti.

Približno 2.400 američkih vojnika ubijeno je tokom sukoba, prenose agencije.

Prema nacrtu sporazuma dogovorenog u septembru, hiljade američkih vojnika povuklo bi se u zamjenu za garanciju da Afganistan neće biti korišten kao baza za napade na SAD ili njegove saveznike.

Mnogi američki zvaničnici misle kako se talibanima ne može vjerovati da će spriječiti mrežu Al-Kaida da provodi takve napade.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz