Talibani tražili tursku pomoć za vođenje aerodroma

Popularno na sajtu

Talibani su od Turske tražili tehničku pomoć pri vođenju aerodroma u Kabulu nakon što strane trupe odu, ali ostaju pri tome da se i turska vojska u potpunosti povuče do kraja roka, koji je 31. august, rekla su dva turska zvaničnika.

Jedan od zvaničnika je kazao kako zvanična Ankara ima pred sobom tešku odluku da li će prihvatiti ovaj posao, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Turska je bila dio misije NATO-a u Afganistanu i još ima stotine vojnika na aerodromu u Kabulu, a zvaničnici kažu da je vojska spremna povući se u kratkom roku.

Vlada predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana mjesecima unazad tvrdi kako bi mogla zadržati prisustvo na aerodromu ako se to zatraži.

“Talibani su uputili zahtjev za tehničku podršku u vođenju aerodroma u Kabulu, a osiguranje bezbjednosti radnika bez Oružanih snaga Turske je rizičan posao“, rekao je turski zvaničnik.

Drugi turski zvaničnik je objasnio da je održavanje aerodroma otvorenim nakon što strane snage predaju kontrolu od vitalnog značaja ne samo za to da Afganistan ostane povezan sa svijetom, već “i za održavanje razmjene zaliha i pomoći“.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz