Turska pojačava svoju granicu sa Sirijom

Popularno na sajtu

Turska je rasporedila dodatne vojnike i opremu na granici sa Sirijom, kako se borbe sjeverno od grada Halepa pojačavaju.

Potvrda dolazi iz sigurnosnih izvora ali premijer Ahmet Davutoglu tvrdi da nije bilo neposrednih planova za upad turskih snaga.

Zvanični izvor sigurnosti u glavnom gradu Ankari izjavio je da turska vojska pojačala sigurnost, također je potvrdila slanje specijalnih snaga, zbog teških borbi.

Sirijski pobunjenici su počeli veliku ofanzivu za potpunu kontrolu nad podijeljenim sjevernim gradom, potvrdili su mediji, što je potez koji bi bio veliki udarac za predsjednika Bashara al-Assada.

“To je tačno da smo preuzeli mjere opreza da zaštitimo naše granice. Ako postoji bilo kakva situacija preko granice koja prijeti turskoj sigurnosti, naredba za djelovanje će biti izdata”, rekao je Davutoglu.

“Ali, niko ne bi trebao imati očekivanje da će Turska ući u Siriju sutra ili u bliskoj budućnosti”, rekao je on.

“Ali pogrešno je očekivati ​​da će Turska poduzeti takve jednostrane intervencije u bliskoj budućnosti, ako ne postoji ozbiljan rizik.”

Na pitanje o mogućnosti uspostavljanja “sigurnu zone” u Siriji, američki ambasador u Ankari John Bass rekao je da su Turska i Sjedinjene Države imali zajedničku zabrinutost zbog prisutnosti tvrdokornih članova ISIL-a u sjevernoj Siriji.

“Mi nastavljamo zajednički rad za rješavanje prijetnji koje predstavlju za obje naše zemlje i mnoge druge zemlje, kao dio naših zajedničkih napora”, rekao je on na prijemu u Ankari.

Intenzivne borbe, uključujući i eksplozije, mogle su se čuti od turske granice grada Kilis do kasno u četvrtak, oko 50 km (30 milja) sjeverno od sirijskog grada Azaza, rekli su svjedoci.

Priprema: Put vjernika

Izvor: http://www.worldbulletin.net

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz