Turska SAD-u: Prestanite podržavati YPG ili rizikujete sukob

Popularno na sajtu

Turska je pozvala Sjedinjene Američke Države da prestanu podržavati kurdske borce iz Jedinica narodne zaštite (YPG) u Siriji i upozorila da u suprotnom riskira sukob s turskim snagama na terenu, što je jedna od dosad najoštrijih izjava o mogućem sukobu sa svojim saveznikom u NATO-u.

Izjava glasnogovornika vlade predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana ukazuje na rastuće napetosti u bilateralnim odnosima, šest dana nakon što je Ankara pokrenula zračnu i kopnenu ofanzivu u pokrajini Afrin na sjeverozapadu Sirije, prenosi Hina.

Mogući pokreti turskih snaga prema Manjibu, dijelu kurdskog teritorija gotovo 100 kilometara istočno od Afrina, ugrozili bi američka nastojanja za stabilizaciju sjeveroistoka Sirije i doveli ih u direktan sukob s američkim vojnicima u tom području.

“Oni koji podržavaju terorističke organizacije postat će mete u ovoj bici”, rekao je zamjenik premijera Bekir Bozdağ.

“SAD bi trebao razmisliti o svojim vojnicima i elementima koji podržavaju teroriste na terenu na način da se izbjegnu sukobi s Turskom”, dodao je Bozdağ.

Bijes Ankare
SAD ima gotovo 2.000 vojnika u Siriji, službeno u okviru međunarodne koalicije protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Washington je naljutio Ankaru davanjem oružja i zračne podrške te obučavanjem sirijskih Kurda, koje Turska smatra teroristima.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu Erdoğana da se suzdrži od vojnih operacija u Siriji, saopćila je Bijela kuća.

No, u Turskoj osporavaju takav prikaz razgovora.

“Predsjednik Trump nije izrazio nikakvu zabrinutost zbog eskalacije nasilja u vezi s tekućom vojnom operacijom u Afrinu”, rekao je turski zvaničnik.

“Razgovor dvojice čelnika o operaciji ‘Maslinova grančica’ bio je ograničen na razmjenu mišljenja”, dodao je.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d