Ubijen glavni vojni lider Tahriru-Šama za pokrajinu Halep

Objavljeno / ažurirano:

Atijetullah Šami, vojni lider Tahriru-Šama za pokrajinu Halep, sinoć je preselio usljed rana koje je zadobio od nepoznatih naoružanih napadača koji su ga napali.

Radi se o članu centralne vojne komande Tahriru-Šama koji je bio i jedan od utemeljitelja elitne jedinice te grupe.

FOTO: Atijetullah Šami rahimehullah (lijevo na slici)

Atijetullah Šami rahimehullah je svoju karijeru započeo u Džebhetun-Nusri, grupi čiji borci čine jezgro današnjeg Tahriru-Šama, te je bio jedan od onih koji su komandovali mnogim bitkama od kojih su najistaknutije one za El-Eis, Ebu Zuhur i Han-Touman, kao i bitke za slamanje opsade grada Halepa.

Od ujedinjenja i formiranja Tahriru-Šama bio je postavljen na funkciju vojnog lidera Halepa, funkciju koju je obnašao sve do šehadeta. Ono čemu je posebno bio posvećen jeste ”Quwatu-Nukhba” – elitnoj jedinici Tahriru-Šama.

Atijetullah Šami rahimehullah se u 4. minuti pojavljuje u videu vojnog kampa ove elitne jedinice.

Važio je za osobu koja je bila fokusirana na borbu protiv Assadovog režima, izbjegavajući borbe sa ostalim lokalnim suparničkim grupama.

Šehadet Atijetullaha Šamija rahimehullah zasigurno je jedan veliki udarac za Tahriru-Šam, a ovo nije prvi slučaj u kojem vođe ove džihadske grupe, zatim vođe Fejleku-Šama, bivaju ubijeni od strane nepoznatih napadača.

Za napad se uglavnom optužuju spavače ćelije Assadovog režima, IDIŠ-a ili neke pobunjeničke jedinice kojima je u interesu eliminacija komandnog vrha Tahriru-Šama.

(Vijesti iz Sirije)

NOVO NA SAJTU

Preporučeni sadržaj

COVID-19: Rekordan broj novozaraženih u Izraelu

0
Rekordan dnevni broj novozaraženih koronavirusom zabilježen je u Izraelu u ponedjeljak, na početku sedmice u kojoj počinje nova školska godina, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva. U ponedjeljak...
islam blue sea

Psovanje (vrijedjanje) vremena

Islamske teme