U rat u Siriji Rusija uključila ratne brodove i kopnene trupe

Objavljeno / ažurirano:

Tek što je prošlo sedmicu dana od prvih zračnih udara koje je izvela na teritoriji Sirije, Rusija u rat u Siriji ulazi i svojom pomorskom flotom i kopnenim trupama.

U srijedu su ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu u zajedničkom televizijskom obraćanju izjavili da je sa četiri ruska ratna broda u Kaspijskom moru lansirano 26 raketa na položaje grupe Islamska država Irak i Levant (IDIŠ), što predstavlja direktno priznanje od strane ruskog državnog vrha da je Rusija ušla u rat u Siriji svojim pomorskim snagama.

Iako Rusija konstantno napominje da su mete njenih napada snage ISIL-a (IDIŠ), u praksi je dominantna većina ruskih napada usmjerena na položaje džihadsko-oslobodilačkih snaga u Homsu, Hami, Idlibu i Halepu, na teritorijama gdje IDIŠ nema svoje organizorano prisustvo.

S druge strane, sirijski aktivisti sa terena izvještavaju da u borbama protiv džihadsko-oslobodilačkih snaga u Hami učestvuju ruski vojnici.

Seyyad al-Hashemi, jedan od aktivista koji izvještava sa terena, navodi da je u borbama u Hami ubijeno pet ruskih vojnika (link do izjave ovdje). Ako je ova vijest tačna, onda je Rusija ušla u rat u Siriji i kopnenim trupama.

U zadnje vrijeme sve je više najava da će i kineske kopnene snage ući u rat u Siriji. Kina je već je usidrila svoj nosač aviona Liaoning sa 17 letjelica u sirijskoj luci Tartus (detaljnije ovdje)

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

0
Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s plemenskim vođama i stanovnicima Džebelu-Zavije.

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Teravih namaz – 8, 20 ili 39 rekata

0
Pojedine osobe kažu da klanjaju na određeni način teraviju jer je to sunnet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ali da li je to samo stvar u imitiranju broja rekata koji je on klanjao ili je to zbilja po Sunnetu pogledajte u 28. nastavku serijala Ramazan promjena.

Islamske teme