Ukrajina tvrdi da je preuzela kontrolu nad cijelom regijom Kijeva, dvije strane bliže sporazumu

Popularno na sajtu

Ukrajinske snage ponovo su preuzele kontrolu nad čitavom teritorijom Kijevske oblasti, tvrdi zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

“Cijela Kijevska oblast oslobođena je od osvajača”, rekla je ona na Facebooku, a prenosi Reuters.

Prethodno je savjetnik ukrajinskog predsjednika Olekij Arestovič rekao da su ukrajinske snage ponovo zauzele više od 30 gradova i naselja u Kijevskoj oblasti.

Arahamia: Rusija prihvatila ukupni stav Ukrajine, osim Krima

Ukrajinski pregovarač David Arahamia izjavio je danas da je Rusija nagovijestila da je nacrt mirovnog sporazuma u fazi koja je dovoljno odmakla da bi bilo moguće organizovati direktne konsultacije između lidera dvije zemlje, javio je ukrajinski Interfaks.

Agencija je citirala Arahamiju koji je rekao ukrajinskoj televiziji da je Rusija prihvatila sveukupni stav Ukrajine sa izuzetkom njenog stava o Krimu, prenio je Reuters.

Dodao je da će mjesto sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog najvjerovatnije biti Turska, ali da vrijeme i mjesto sastanka još nisu poznati.

Arahamia je rekao da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u petak pozvao Putina i Zelenskog i da mu se čini da može da potvrdi da su spremni da dogovore sastanak u bliskoj budućnosti.

“Ni datum ni mjesto nisu poznati, ali mislimo da bi to najvjerovatnije bilo u Istanbulu ili Ankari”, dodao je on.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

[td_block_14 limit="3" category_id="54" sort="random_posts"]
%d bloggers like this: