UN: Afganistanu potrebno 4,62 milijarde dolara pomoći

Popularno na sajtu

Afganistanu je ove godine potrebno 4,62 milijarde dolara humanitarne pomoći za skoro 24 miliona ljudi, saopćila je agencija UN-a za humanitarna pitanja, javlja Anadolija.

Afganistan se suočava sa trećom uzastopnom godinom suše, drugom godinom teških ekonomskih poteškoća i kontinuiranim posljedicama decenija rata i prirodnih katastrofa, objavio je u utorak Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova.

“Uz Afganistan, humanitarna pomoć ostaje posljednja žila kucavica za veliki dio stanovništva”, navedeno je.

Mohammad Shukran (32), stanovnik Kabula i državni službenik, rekao je da je život u Afganistanu težak.

“Svi samo pokušavaju preživjeti”, rekao je Shukran.

Agencija UN-a za hranu saopćila je ranije ovog mjeseca da joj je hitno potrebno 800 miliona dolara u narednih šest mjeseci za pomoć Afganistanu, koji je u najvećem riziku od gladi u posljednjih četvrt stoljeća.

Humanitarne agencije pružaju podršku u hrani, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti nakon talibanskog preuzimanja vlasti u augustu 2021. i ekonomskog kolapsa koji je uslijedio.

Nezaposlenost je porasla kao nikada prije, rekao je Shah Mir (45), otac četvero djece. Radi u nevladinoj organizaciji u zdravstvenom sektoru u istočnoj provinciji Nangarhar.

Portparol afganistanskog Ministarstva ekonomije Abdul Rahman Habib rekao je da budući planovi vlade uključuju razvoj poljoprivrednog i industrijskog sektora i eksploataciju rudnika.

“Važni su podrška domaćem poslovanju i proizvodima, veći fokus na izvoz, privlačenje stranih investitora, stvaranje posebnih ekonomskih zona u zemlji”, rekao je Habib.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz