Video: Amerika izvršila raketni napad na Assadov aerodrom

Popularno na sajtu

Sjedinjene Američke Države ispalile su veći broj krstarećih raketa na zračnu bazu sirijskih snaga, u znak odmazde za, kako optužuju iz administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, napad hemijskim oružjem koji je usmrtio veliki broj civila.

Odmah nakon udara, Rusija je zatražila održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Pentagon je saopćio kako je 59 raketa Tomahawk u 3:45 sati u petak ujutro pogodilo zračnu bazu Shayrat u provinciji Homs.

Vjeruje se kako su iz te baze poletjeli sirijski avioni koji su ispustili hemikalije na grad pod kontrolom pobunjenika u provinciji Idlib.

Sirijska državna televizija je objavila i kako je u američkom napadu pogođen veći broj vojnih meta, te ga nazvala „činom agresije“.

Udari, pokrenuti sa dva američka ratna broda u Sredozemlju, gađali su piste za polijetanje, hangare, kontrolni toranj i spremišta municije, dodali su zvaničnici.

Današnji raketni napad bio je „jedini“ i očekuje se da ostane tako jer u ovom trenutku ne postoje planovi za eskalaciju, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Reuters.

Ovaj zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je kako se vjeruje da napad ne predstavlja signal velike promjene u fokusu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je sada usredsređen na domaću politiku.

Reakcija Rusije

Zvanični Kremlj je saopćio kako ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje kako američki napadi predstavljaju ozbiljnu prepreku stvaranju međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma. Iz Kremlja navode i kako su američki napadi u Siriji pričinili značajnu štetu odnosima Rusije i SAD-a.

Guverner sirijske pokrajine Homs Talal Barazi izjavio je kako u američkom raketnom napadu ima poginulih, a opozicija tvrdi kako su stradala najmanje četiri vojnika.

Barazi je prethodno za Reuters kazao kako ne vjeruje da je u napadu na bazu u blizini Homsa bilo „puno ljudskih žrtava“, ali da je nanijeta materijalna šteta. Sirijski Opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, objavila je kako su najmanje četiri vojnika ubijena u napadu na zračnu bazu.

Predsjedavajući Komiteta za međunarodne poslove ruskog Parlamenta Konstantin Kosačev izjavio je danas kako je koalicija Rusije sa SAD-om po pitanju sirijske krize dovedena u pitanje nakon što je Washington izvršio raketne napade na zračnu bazu, objavio je Interfaks, prenosi Reuters.

Kosačev je ocijenio kako su napadi izvedeni sa namjerom da se „uz pomoć baruta odštampa već pripremljena presuda vezana za odgovornost (sirijskog predsjednika Bashara) al-Assada za hemijski napad u Idlibu“, rekao je Kosačev.

Ovo je prva direktna vojna akcija američkih snaga protiv jedinica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u ovom šestogodišnjem ratu.

Khan Sheikhoun prije i poslije napada, za koji SAD krivi AssadaMinistarstvo odbrane SAD-a

Djeca među žrtvama

Sirijska opoziciona Nacionalna koalicija pozdravila je američke udare, kazavši kako oni okončavaju doba  „nekažnjivosti“ i trebali bi biti samo početak.

Iz SAD-a navode kako početni podaci ukazuju kako su projektili žestoko oštetili ili uništili sirijski avion, infrastrukturu za podršku, te opremu na zaletištu aerodroma.

Najmanje 86 osoba, uključujući 27 djece, ubijeno je u utorak u napadu hemijskim oružjem na grad Khan Sheikhoun u pokrajini Idlib, a koji kontroliraju pobunjenici, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Napad je izazvao svjetske osude, UN je najavio kako će ga istražiti kao mogući ratni zločin, no sirijske vlasti negiraju da su ga izvele.

Rusija, ključni Assadov saveznik, krivi opoziciju i kaže kako su režimske snage u udarima pogodile zgradu gdje pobunjenici prave hemijsko oružje. Pobunjenici ovo negiraju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz