Vođa Al-Kaide Ajman al Zavahiri dao prisegu novom vođi talibana Mulla Mensuru

Popularno na sajtu

Vođa Al-Kaide Ajman al Zavahiri u svom novom audio obraćanju dao je prisegu Mula Ahtaru Mensuru, novoizabranom vođi Islamskog Emirata Afganistana (talibani).

Na početku svoga govora, lider Al-Kaide je izrazio tugu zbog preseljenja Mulla Omera Mudžahida, te je pohvalio njegova djela.

Zavahiri je potom dao prisegu Mulla Mensuru obnovivši time prisegu koju ova organizacija ima Islamskom Emiratu Afganistana.

“Dajemo ti prisegu na Allahovu Knjigu i sunnet Njegovog Poslanika, alejhisselam, i sunnet upućenih pravednih halifa, Allah bio njima zadovoljan! I mi ti dajemo prisegu na uspostavljanje Šerijata, sve dok zemlja muslimana ne bude dominantna, vladajuća a ne da se njome vlada, vodeća, a ne da nju neko (drugi) vodi”, kazao je Zawahiri i dodao:

“I mi ti dajemo beju (prisegu) na odricanje od svakog zakona, sistema, stanja, sporazuma, ugovora ili zavjeta koji je suprotan Šerijatu, bio to sistem unutar zemalja muslimana ili sistema izvana, od udruženja ili organizacija koje se suprotstavljaju Šerijatu poput Ujedinjenih nacija (UN) ili drugih sličnih”.

Potom je Zavahiri napomenuo da daje prisegu Mulla Ahtaru Mensuru na džihad za oslobađanje svih zemalja muslimana, od istoka do zapada, od sjevera do juga, prisegu na džihad protiv vladara koji su opsjeli zemlje muslimana i zamjenili Šerijat ljudskim zakonima i sistemom otpadništva.

“I mi ti dajemo prisegu na uspostavljanje hilafeta, koji je uspostavljen na izboru i željama muslimana, koji će širiti pravdu i savjetovanje, uspostaviti sigurnost, iskorjeniti nepravdu i uspostaviti prava, dok uzdiže baner džihada”, kazao je između ostalog lider globalne džihadske mreže.

Audio poruka Ajmana el-Zavahirija je između ostalog objavljena i na zvaničnom sajtu Islamskog Emirata Afganistana (link ovdje), a nakon nje je objavljena i poruka Mulla Mensura koji je prihvatio beje koje su mu u proteklom periodu dali uglednici i vođe afganistanskog džihada, te posebice spomenuo prihvatanje beje od Ajmana al-Zavahirija. (link do teksta ovdje)

Audio snimak govora Ajmana al Zavahirija je dostupan na linku ovdje.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz