Sirija: Eskalirao sukob između Džebhetu Fethiš-Šama (Nusra front) i pobunjeničkih frakcija

1526
Nusra protiv FSA

Oružani sukob izbio je u noći utorka između bivšeg Nusra fronta i savezničke skupine Džundul Aksa, s jedne strane, i pobunjeničkih frakcija Sukuruš-Šam i Šamski front i skupina koje je podržavaju, s druge strane.

Borbe se vode u više mjesta diljem provincije Idlib, a događaji se nižu izuzetno dinamičnim tempom.

Pojedini aktivisti bliski pobunjeničkim snagama nazvale su ove sukobe “Velikim ratom protiv Al-Kaide”, dok se o događaju navodno izjasnila i Unija sirijskih učenjaka, pozivajući na borbe protiv Džebhetu Fethiš-Šama. Unija sirijskih učenjaka je ranije podržala savezništvo pobunjeničkih snaga sa turskom vojskom protiv IDIŠ-a u Al-Babu, ali se nije oglasila povodom savezništva Turske i Rusije protiv IDIŠ-a.

Mnoge utjecajne ličnosti sirijske pobune pozvale su na smirivanje tenzija, dok su mnoge skupine zauzele neutralni stav po pitanju ovih sukoba.

Po jednoj izjavi objavljenoj na socijalnim mrežama a koju navodno potpisuje Ahraruš-Šam, tvrdi se da su pregovori u Astani imali za cilj samo jedno: izbaciti i izolirati Džebhetu Fethiš-Šam iz sirijske revolucije.

Aktivisti bliski Nusri navode da je Nusra (Džebhetu Fethiš-Šam) opkolila baze Sukuruš-Šama i Šamskog fronta, optužujući ove dvije skupine da su u Astani prodali sirijski narod i sirijsku revoluciju. Nusra je zahtijevala predaju vojnika i preuzimanje ovih baza na jugu i zapadu provincije Halep.

Bilo kako, socijalnim mrežama kruže različiti i medjusobno oprečni izvještaji o pomenutom sukobu, dok smutljivci i bolesna srca koriste priliku za raspirivanje sukoba objavljivanjem više lažnih vijesti. U ovom momentu je teško isfiltrirati vjerodostojne informacije iz mora informacija koje se plasiraju na netu, stoga savjetujemo muslimane da budu oprezni po pitanju prihvatanja informacija.

(Put vjernika)

SHARE