Afganistan: U američkom napadu dronom poginulo deset civila

Popularno na sajtu

Pogibija civila, među kojima su i djeca, u američkom napadu dronom u nedjelju u Kabulu, izazvala je žestoke kritike.

SAD tvrdi da su ubili bombaše-samoubice Islamske države provincija Khorasan (ISKP, ISIS-K) koji su imali namjeru napasti aerodrom u Kabulu. No, Al Jazeera je otvrila da je u napadu dronom ubijeno deset civila starosti od dvije do 40 godina.

U međuvremenu, danas je nekoliko raketa ispaljeno na Međunarodni aerodrom u Kabulu, dan prije isteka roka za povlačenje oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana.

Američki zvaničnik rekao je Reutersu da se radilo o nekoliko raketa koje je presreo sistem protuzračne odbrane.

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (Centcom) saopćila je kako su upoznati sa „izvještajima o civilnim žrtvama“ nakon napada letjelice koja je pogodila „nekoliko bombaša samoubica“, a koji su se pripremali za napad na operaciju evakuiranja koja traje na kabulskom aerodromu. Iz Centcoma dodaju kako su pokrenuli istragu.

Napad je drugi po redu koji su izvršile američke snage u Afganistanu otkako je pripadnik ogranka ISIL-a, odnosno pripadnik oružane grupe Islamska država u provinciji Khorasan, ISKP (ISIS-K) detonirao svoj samoubilački pojas pun eksploziva na aerodromu u četvrtak.

Tom prilikom je ubijeno najmanje 175 osoba, od kojih je 13 američkih vojnika.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz