Ekonomski gubici sirijskog rata veći od 1.200 milijardi dolara

Osim miliona mrtvih ili raseljenih, ekonomski gubici sirijskog rata, koji traje već deceniju, iznose više od 1.200 milijardi dolara, navodi se u novom izvještaju organizacije za humanitarnu pomoć World Vision International.

U izvještaju pod naslovom “Previsoka cijena konflikta za sirijsku djecu” koji je objavio World Vision International sa sjedištem u Kaliforniji, navodi se da čak i da se rat u Siriji danas završi, do 2035. godine ta zemlja bi ostala bez dodatnih 1.400 milijardi dolara zbog posljedica rata, prenosi Anadolija.

Ako se tome još doda i utjecaj rata na zdravlje i obrazovanje sirijske djece, brojka bi se kretala i do 1.700 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi da je zbog posljedica rata životni vijek sirijske djece smanjen za 13 godina.

Posljedice rata

Humanitarna pomoć Siriji u posljednjih deset godina iznosila je 19,4 milijardi dolara, ili 1,6 posto ukupnih ekonomskih gubitaka koje je zemlja pretrpjela.

Zbog posljedica rata, od marta 2011. godine raseljena je polovina stanovništva Sirije, a 40 posto njih su djeca. Ukupni broj poginulih civila u sirijskom ratu procjenjuje se na gotovo 600.000.

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine, kada su snage odane režimu Bashara al-Assada upotrebom sile pokušale ugušiti prodemokratske demonstracije. Prema podacima Ujedinjenih naroda, stotine hiljada ljudi od tada je ubijeno, a više od deset miliona je raseljeno.

Izvor: Agencije

Zadnje objave

Islamske teme

Zapratite nas na Facebooku

5,523LikesLikes

Komentiraj:

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime