Najveća pobjeda talibana od početka američke invazije na Afganistan

Objavljeno / ažurirano:

Nakon što je nekoliko stotina mudžahida Islamskog Emirata Afganistana (talibani) jučer napalo glavni grad sjeverno-afganistanske provincije Kunduz, bijela zastava ubrzo je se mogla vidjeti na glavnom gradskom trgu koji je ubrzo pao.

Afganistanske marionetske snage, iako znatno brojnije, nisu se mogle odbraniti od ovog koordinisanog talibanskog napada čiji borci su ušli u grad iz tri različita pravca.

Aktivisti i mediji javljaju da je ovo najveća pobjeda talibana od početka američke invazije na Afganistan 2001. godine te da je ovo težak udarac za predsjednika Ashrafa Ghanija koji postepeno gubi kontrolu nad mnogim Afganistanskim provincijama.

Jedan od aktivista Džebhetun-nusre, Abu Saeed Al-Halabi je povodom pobjede talibana na Twitteru između ostalog napisao: ”Nakon 14 godina borbe protiv invazije 44 neprijateljske zemlje (NATO predvođen SAD-om) talibani su jači nego ikad.”

Grad Kunduz je glavni grad istoimene provincije koji ima preko 300.000 stanovnika koji su pružili podršku talibanima pri njihovom napadu na grad zbog nezadovoljstva, nepravde i korupcije Afganistanske marionetske vlade. Također, aktivisti javljaju da je oslobođeno nekoliko stotina zatvorenika iz gradskog zatvora te da se među njima nalazi veliki broj talibana.

Prema aktivistima upućenim u dešavanja u Afganistanu, Kunduz je bio među prvim provincijama u kojima su talibani izdani krajem 2001. godine u američkom ratu protiv talibana.

Ironično, Kunduz je prvi glavni grad neke Afganistanske provincije koji je nakon 2001. godine pao u ruke talibana.

Na zvaničnom sajtu Islamskog Emirata Afganistana – shahamat.info objavljena je poruka vođe talibana Mulla Mensura koji muslimanima Afganistana čestita osvajanje Kunduza. Kompletnu poruku na engleskom možete pogledati ovdje.

(Put vjernika)

Novo na sajtu

cilj i smisao vježbanja

Cilj i smisao treniranja borilačkih vještina, trčanja i sportskih vježbi

Krajnji cilj i smisao svih spomenutih vještina (trčanje, borilačke vještine, sportske vježbe, op. PV), poznatih u početku islama pod zajedničkim imenom el-furusijja (viteštvo), bio...

Iskušenja srca

grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Zajednička tursko-američka patrola u sigurnoj zoni u Siriji

Sirija: Danas počela združena tursko-američka patrola u “sigurnoj zoni”

Kako javljaju sirijski aktivisti prilažući video snimke i fotografije, danas je započela prva kopnena patrola turskih i američkih snaga unutar planirane sigurne zone na...

Islamske teme