Nova poruka Ajmana al-Zavahirija: Bagdadi nije halifa

Objavljeno / ažurirano:

Na internetu je zadnjih dana objavljen audio snimak vođe globalne džihadske mreže Al-Kaida.

U recima koji slijede, prenosimo vam najvažnje detalje zadnjeg obraćanja Ejmena Zavahirija u prijevodu jednog od internet aktiviste (prijevod nije od PV).


 

Njegove riječi prevodimo u prenesenom značanju u slijedećim tačkama:

Pripadnici Idiša su sami sebe proglasili Bogougodnim (evlije) pojedincima i sebe su proglasili vođama umeta a niko im od umeta nije dao to pravo. Samo ubijaju muslimane i razbijaju jedinstvo muslimana.

El-Bagdadi nije halifa, nije emir tog džemata jer je prekršio datu prisegu (šejhu Ejmenu) samo zato što je tražio vlast. Razdvojio je muslimane i oslabio ih pred pravim neprijateljem.

Istrpili smo (tj. Zavahiri, op.PV) mnogo uvrijeda i omalovažavanja i nismo javno reagovali da još više ne raspirimo oganj smutnje.

El-Bagdadi je prekršio prisegu i odbacio ju od sebe kao što čovjek odbaci odjeću. Ponaša se prema šerijatskoj prisegi poput čovjeka na pijaci koji kupuje ili odbija neku robu.

Ko se ogriješi od svojeg emira, nema nikakvo pravo da govori o obavezi pokornosti pretpostavljenom. Kako je moguće da El-Bagdadi traži od džihadskih jedinica da mu se pokore kada je on otkazao poslušnost emiru (kojem je imao prisegu, tj. Zavahiriju).

Mula Omer, Allah ga nagradio Džennetom, je podržavao emirat Kavkaza na svaki mogući način. El-Bagdadi traži od pojedinaca u Kavkazkom emiratu da prekrše datu prisegu emirima i da time preuzmu njegov primjer po tom pitanju.

Izvor

Novo na sajtu

cilj i smisao vježbanja

Cilj i smisao treniranja borilačkih vještina, trčanja i sportskih vježbi

Krajnji cilj i smisao svih spomenutih vještina (trčanje, borilačke vještine, sportske vježbe, op. PV), poznatih u početku islama pod zajedničkim imenom el-furusijja (viteštvo), bio...

Iskušenja srca

grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Zajednička tursko-američka patrola u sigurnoj zoni u Siriji

Sirija: Danas počela združena tursko-američka patrola u “sigurnoj zoni”

Kako javljaju sirijski aktivisti prilažući video snimke i fotografije, danas je započela prva kopnena patrola turskih i američkih snaga unutar planirane sigurne zone na...

Islamske teme