Nova poruka Ajmana al-Zavahirija: Bagdadi nije halifa

Objavljeno / ažurirano:

Na internetu je zadnjih dana objavljen audio snimak vođe globalne džihadske mreže Al-Kaida.

U recima koji slijede, prenosimo vam najvažnje detalje zadnjeg obraćanja Ejmena Zavahirija u prijevodu jednog od internet aktiviste (prijevod nije od PV).


 

Njegove riječi prevodimo u prenesenom značanju u slijedećim tačkama:

Pripadnici Idiša su sami sebe proglasili Bogougodnim (evlije) pojedincima i sebe su proglasili vođama umeta a niko im od umeta nije dao to pravo. Samo ubijaju muslimane i razbijaju jedinstvo muslimana.

El-Bagdadi nije halifa, nije emir tog džemata jer je prekršio datu prisegu (šejhu Ejmenu) samo zato što je tražio vlast. Razdvojio je muslimane i oslabio ih pred pravim neprijateljem.

Istrpili smo (tj. Zavahiri, op.PV) mnogo uvrijeda i omalovažavanja i nismo javno reagovali da još više ne raspirimo oganj smutnje.

El-Bagdadi je prekršio prisegu i odbacio ju od sebe kao što čovjek odbaci odjeću. Ponaša se prema šerijatskoj prisegi poput čovjeka na pijaci koji kupuje ili odbija neku robu.

Ko se ogriješi od svojeg emira, nema nikakvo pravo da govori o obavezi pokornosti pretpostavljenom. Kako je moguće da El-Bagdadi traži od džihadskih jedinica da mu se pokore kada je on otkazao poslušnost emiru (kojem je imao prisegu, tj. Zavahiriju).

Mula Omer, Allah ga nagradio Džennetom, je podržavao emirat Kavkaza na svaki mogući način. El-Bagdadi traži od pojedinaca u Kavkazkom emiratu da prekrše datu prisegu emirima i da time preuzmu njegov primjer po tom pitanju.

Izvor

NOVO NA SAJTU

Talibani: Amerika je nervozna, čak i njen narod smatra da je...

0
”Jučer je predsjedavajući američkog zapovjedništva ”Mark Milley” tokom intervjua za mrežu ABC rekao da će njihove invazijske trupe nastaviti okupaciju Afganistana još nekoliko godina. Islamski...

Preporučeni sadržaj

Video: Četiri šejtanova trika | Šejh Ali Hammuda

0
Zanima vas na koji način šejtan najčešće odvraća ljude od praktikovanja islama ili sunneta Poslanika sallallahu alejhi ve sellem? Pogledajte! Prijevod: Istikamet
strah

KAKO SE PONAŠATI U STRAHU

Islamske teme