Nova poruka Ajmana al-Zavahirija: Bagdadi nije halifa

Objavljeno / ažurirano:

Na internetu je zadnjih dana objavljen audio snimak vođe globalne džihadske mreže Al-Kaida.

U recima koji slijede, prenosimo vam najvažnje detalje zadnjeg obraćanja Ejmena Zavahirija u prijevodu jednog od internet aktiviste (prijevod nije od PV).


 

Njegove riječi prevodimo u prenesenom značanju u slijedećim tačkama:

Pripadnici Idiša su sami sebe proglasili Bogougodnim (evlije) pojedincima i sebe su proglasili vođama umeta a niko im od umeta nije dao to pravo. Samo ubijaju muslimane i razbijaju jedinstvo muslimana.

El-Bagdadi nije halifa, nije emir tog džemata jer je prekršio datu prisegu (šejhu Ejmenu) samo zato što je tražio vlast. Razdvojio je muslimane i oslabio ih pred pravim neprijateljem.

Istrpili smo (tj. Zavahiri, op.PV) mnogo uvrijeda i omalovažavanja i nismo javno reagovali da još više ne raspirimo oganj smutnje.

El-Bagdadi je prekršio prisegu i odbacio ju od sebe kao što čovjek odbaci odjeću. Ponaša se prema šerijatskoj prisegi poput čovjeka na pijaci koji kupuje ili odbija neku robu.

Ko se ogriješi od svojeg emira, nema nikakvo pravo da govori o obavezi pokornosti pretpostavljenom. Kako je moguće da El-Bagdadi traži od džihadskih jedinica da mu se pokore kada je on otkazao poslušnost emiru (kojem je imao prisegu, tj. Zavahiriju).

Mula Omer, Allah ga nagradio Džennetom, je podržavao emirat Kavkaza na svaki mogući način. El-Bagdadi traži od pojedinaca u Kavkazkom emiratu da prekrše datu prisegu emirima i da time preuzmu njegov primjer po tom pitanju.

Izvor

NOVO NA SAJTU

Idlib gori, šiitski režim zauzeo novu teritoriju, Erdogan duboko potresen gubitkom...

0
U ofanzivi rusko-šijitskog satanističkog saveza zadnjih dana je palo 17 mjesta u Idlibu, uključujući i strateški važan grad Maretun-Numan, koji leži na autoputu koji...
islamske teme, islam, slike

Imovinsko osiguranje

Preporučeni sadržaj

Izrael treći put potopio poljoprivredne površine u Gazi

0
Ministarstvo poljoprivrede Palestine saopćilo je kako je Izrael treći put u dvije sedmice pod vodom ostavio poljoprivredne površine na istoku Pojasa Gaze, javlja agencija...

Islamske teme

siitski rituali vatre

Šiitski vatreni rituali

KRALJEVSKI MEZHEB

iskusenje

Iskušenja srca

Čudo muslimana zatvorenika