Od početka ruske intervencije u Siriji, Assadova vojska bilježi samo gubitke

Popularno na sajtu

Nakon punih 26 dana od pokretanja ruske zračne kampanje u Siriji, Assadova vojska nije postigla nikakve, ili bar neznatne vojne napretke na frontu protiv džihadsko-oslobodilačkih i pobunjeničkih skupina, potvrđeno je iz izvještaja koji svakodnevno dolaze sa terena.

Assadove snage su uz pomoć Rusije, Hezbollaha i Irana pokrenule kopnenu ofanzivu na šest različitih frontova protiv džihadsko-oslobodilačkih i pobunjeničkih skupina koje su se uspjele pregrupisati i organizirati redove šaljući raketne jedinice na prve linije fronta koje su uspješno odbijale svaki režimski napad (pješadiju) nanoseći mu ogromne gubitke.

U ruskom Ministarstvu odbrane u Moskvi rečeno je da su ruski borbeni avioni izvršili 934 borbena leta te da je uništeno 819 neprijateljskih ciljeva. Izvještaji govore da uprkos tome (širokoj vojnoj pomoći Rusije), Assadove režimske snage nisu ostvarile nikakve značajne napretke na bilo kojem od frontova, čak je se situacija okrenula u korist združenih džihadsko-oslobodilačkih i pobunjeničkih skupina koje su u rekordnom roku uspjele da nanesu do sada neviđene vojne gubitke Assadovim režimskim snagama koje polako padaju u očaj.

Sa početkom ruskih zračnih udara u Siriji, Assadove snage su se ”zaletile” i pokrenule ofanzivu u ruralnom dijelu provincije Hama, na sjeveru provincije Homs, sjevero-istoku provincije Latakija, južno od grada Halepa kao i ofanzivu na istočni dio grada Halepa. Također, pokrenuta je ofanziva prema zračnoj bazi Kwers s ciljem njene deblokade.

U ruralnom (sjevernom) dijelu provincije Hama, režim je ”gurao” snage prema strateškom gradu Khan Shaykun kroz kojeg prolazi međunarodna autocesta Damask-Halep, međutim, združene džihadsko-oslobodilačke i pobunjeničke skupine su uspjele da osujete taj plan i režimske napade te nanesu neviđene vojne gubitke Assadovim snagama koje su samo u ovom području za manje o sedam dana, izgubile preko 40 tenkova i oklopnih vozila zajedno sa više od 400 elemenata.

U međuvremenu, Džejšul-feth (Vojska pobjede), savez džihadskih skupina u Siriji, kojeg sačinjavaju Ahraruš-Šam, Džebhetun-nusra i druge skupine, pokrenuo je veliku kontraofanzivu na režimske položaje na sjeveru i zapadu provincije Hama te je uspostavio kontrolu nad selima Marakapah i Al Lahaya te su trenutno režimske snage u gradu Morek u vrlo nezgodnom položaju.

(Put vjernika)

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz