Pokret Šebabul-Mudžahidin zauzeo četiri grada, priprema ofanzivu na glavni grad okruga Mudug

Popularno na sajtu

Pokret Šebabul-Mudžahidin (odan Al-Kaidi, op.PV) zadao je poraz vladinim snagama u ključnoj regiji Mudug od 9. marta ove godine. Snage somalijske vojske su se povukle iz gradova Ba’adweyne, ‘Aad i ‘Amara, ali se najveći gubitak odnosi na povčačenje iz grada Hinlabi (Xinlabi), 14. marta.

Somalijski mediji naveli su nekoliko razloga za povlačenje, uključujući česte napade Šebabul-Mudžahidina, nemogućnost isplate plata i rotacije, mito i političke sukobe.

Ovo brzo i iznenadno nazadovanje preokrenulo je jedine velike napore koje je somalijska vojska preduzela u centralnoj Somaliji u prvom kvartalu 2024. godine. Vladine snage su uz američku zračnu potporu ovladale navedenim gradovima u septembru 2023. godine. Međutim, uporedo s smanjenjem američke zračne potpore koja je povezana s stavljanjem fokusa na tekući rat u Gazi, vladine snage su se pripremale na povlačenje.

Analatičari tvrde da je sljedeća meta pripadnika Šebabul-Mudžahidin grad Haradhere, glavni grad okruga Mudug koji posjeduje morsku luku. Zauzimanje teritorija u blizini Harardherea i samog grada od strane pokreta poboljšava pristup resursima i postavlja uvjet za dalje širenje.

Zbog posljednjih gubitaka, somalijska vojska je izvršila osvetnički napad bespilotnom letjelicom na džamiju u selu Bakdad kod grada Afgpye (pod kontrolom Šebabul-Mudžahidina) tijekom teravih-namaza usljed čega je ubijeno i ranjeno oko 50 civila, uglavnom žena i djece.

Criticalthreats/Federalne novine

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz